Бечки и алексиначки Каритас помажу образовање деце

Каритас Алексинац недавно је посетила група сарадника из Каритаса Аустрије из Беча. Циљ посете био је увид у пројекат који финансирају, али и разговор о будућој заједничкој сарадњи. Осморо сарадника из Беча, које је предводила Биргит Ертл Костлер, у Алексинцу угостио је Горан Жалац, директор алексиначког Каритаса са својим сарадницима.

 

Каритас Беч финансира, а Каритас Алексинац реализује, пројекат помоћ деци у образовању кроз разне активности као што су: куповина ужине, уџбеника, карте за превоз, допунска настава из енглеског језика и информатике, допунску наставу за ромску децу и медицинска помоћ ромским породицама.

 

Током боравка у Алексинцу представници Каритаса Беч обишли су кориснике програма и разговарали са реализаторима пројеката у просторијама Каритаса. Каритас Алексинац остварује одличну сарадњу са Пољопривредном школом, а такође спроводи и програм друге шансе за ромску децу из Житковца, Прћиловице и Алексиначког Рудника.

Представљени су и пројекти „Your Jobˮ, који је почео маја ове године, а обухвата обуку и помоћ при запошљавању младих, и хостел „Терасијанумˮ, пројекат социјалног предузетништва. Тежиште сусрета била је даља сарадња и помоћ у наставку финансирања овог пројекта, али и других пројеката које Каритас Алексинац реализује, као што су Вешерај, лична и кућна нега.

По завршетку боравка, сарадници Каритаса Беч били су гости Етно удружења „Корманˮ из истоименог места и имали су прилике да пробају специјалитете које праве вредне жене овог удружења.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − three =