Etno hrana

Aleksinčanke i Kormanke osvetlale obraz

Torta sa pasuljem i dunjom, trljenica od suve barene paprike i praziluka, červiš, pita sa sukanim korama od plavog patlidžana, vanilice, salčići… to su samo neke od đakonija koje su bile izložene na 14. Susretima etno udruženja i asocijacija Srbije, održanim tokom vikenda u Knjaževcu, a na kojima su učestvovale i članice Etno udruženja „Korman” iz Kormana i Udruženja građana „Radinost” iz Aleksinca.

U veoma jakoj konkurenciji, Džemina Nikolić iz Kormana osvojila je drugo mesto za veženi obredni peškir, a u istoj disciplini ali u kategoriji dece, treću nagradu osvojila je Sara Jovanović. Kormanke su osvojile i drugu nagradu za uređenje štanda.

Etno udruzenje Korman
Etno udruženje Korman

Odlične rezultate postigle su i članice Udruženja građana „Radinost”. Tako je Slobodanka Đorđević, koja se takmičila u izradi obrednih peškira, osvojila nagradu za autentičnost kompozicije, dok je Olga Denkić u izradi obrednih hlebova osvojila nagradu za kravaj, odnosno obredni hleb koji se nosi kad se beba rodi.

UG Radinost
Udruženje građana “Radinost”

Pod sloganom „Tradicijom u Evropu” ovu manifestaciju organizovalo je Udruženje za negovanje tradicije „Izvor”, uz podršku Opštine Knjaževac i Turističke organizacije ove opštine.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + 9 =