Aleksinčanin nadmudrio LIDL

Sudeći po rafovima poznatog nemačkog trgovinskog lanca „LIDL” pčelari Srbije su svojom aktivnošću uspeli da isteraju pravdu kada je u pitanju deklarisanje meda. Nezadovoljni što je med koji se prodaje u ovom trgovinskom lancu bio reklamiran kao 100% prirodan med pčelari okupljeni oko Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) su prijavama upozorili inspekciju na „protivzakonito” reklamiranje ove namirnice.

 Oni tvrde da je med prirodna namirnica, ako nije, onda nije ni med. Tu akciju je predvodio aleksinački pčelar epidemiolog dr Rodoljub Živadinović, koji je predsedsnik SPOS-a. Dr Živadinović živi u Žitkovcu, aktivan je pčelar i jedan od najzaslužnijih što udruženje ima sopstveni pogon za pakovanje meda. Zahvaljujući takvom načinu poslovanja najviše koristi imaju sami pčelari. Zato je i razumljivo što su ovaj „uspeh” ozvaničili emotivnom porukom „Pobeđen LIDL – nema više 100%”.

− Kada vidite da je maksimalna ulazna cena u neke markete 500 dinara, a ovamo znamo da je otkupna cena bagremovog meda 800 dinara, pitate se da li je to moguće. Odgovor je da to nije moguće i kad nije moguće sve je jasno. Sa tim medom nešto nije u redu, ili je uvezen iz nekih zemalja i ima neko sumnjivo poreklo. Mi upravo sada se time bavimo − objašnjava dr Živadinović.

On upozorava da je konačno jedna firma izbacila med iz uvoza u naše markete i on se nalazi u „Lidlu”.

Rodoljub i med
Izvor fotografije: Fejsbuk

− Pošto ta firma uvozi med samo iz Moldavije pretpostavljamo da je med odatle. Nisu se još izjasnili. Mi smo taj med kupili i poslali ga na analizu u jednu nemačku laboratoriju da vidimo prvo da li je pravi med, a drugo, da vidimo njegovo botaničko poreklo. Znači, radimo detaljnu polensku analizu u vrhunskoj evropskoj laboratoriji. Nakon toga ćemo znati šta je to i onda ćemo, ako nešto nije u redu, podneti prijavu nadležnim inspekcijama da preduzmu mere – kaže prvi čovek pčelarske organizacije Srbije i upozorava da on i njegove kolege neće dozvoliti nikakvu nelojalnu konkurenciju na teritoriji Srbije.

Dr Živadinović je pozvao sve potrošače, pa i pčelara, da u naredna dva dana kad god vide negde sumnjivi med da to jave udruženju, koje će odmah to prijaviti inspekciji. On je građanima i poručio.

 

− Kada vidite neki med koji košta ispod 1000 – 1100 dinara, znajte da tu nešto ne može da bude u redu. Ako je otkupna cena meda 800 dinara, ako tegla sa etiketom dostiže 100 dinara, uz porez na med od 10 posto i troškova distribucije još pedesetak dinara i uz zaradu onoga koji je pakovao i maržu trgovine, teoretski je nemoguće da tegla meda bude ispod 1100-1200 dinara pa i više − upozorav naš sagovornik.

Očito da ljubitelji meda trenutno moraju da izdvoje pristojnu sumu novca za kilogram meda. Ali to je i prilika da pčelari i nešto zarade, pošto su i oni imali velike proizvodne troškove. Takva je logika ponude i potražnje. Ovde je bitno da potrošači znaju šta kupuju za svoj novac.

Izvor naslovne fotografije: SPOS

4 komentara

  1. Lepo je što imate poverenje u relevantne institucija Republike Srbije pa šaljete med na analizu u Nemačku..

  2. Pazi sad će pčelar da odredjuje cenu meda u prodavniama. A šta ako je med kupljen po 400 din i oni ga prodaju bez zarade po 600 din. Ko to može da zabrani? Napravio kampanju da bi se med skuplje prodavao. Bolje da pogleda mali šta mu se radi tj ne radi po DZ.

    1. Nisi pcelar pa zato lupas za cenu od 400rsd, da znas koliko treba truda,rada i novca da se ta pcelinja drustva pripreme da skupe taj kilogram meda ne bi lupala gluposti.

  3. Sta ovaj lupa da je otkupna cena meda 800 din i da se ne isplati ispod 1100 din da se prodaje.Ko ce toliko da plati,malo su se zaigrali pojedini pcelari.Imam u okruzenju na desetine pcelara i vade vrhunski med a cena mu je 700-800 din. sto je gornja granica pristojne cene.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + five =