Galerija nauke i tehnike

Aleksinčanin Mihailo Gavrilović u Akademiji nauka i umetnosti

Večeras u 18 sati u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu biće otvorena izložba posvećena Aleksinčaninu Mihailu Gavriloviću pod nazivom „Akademik Mihailo Gavrilović – istoričar, arhivist, diplomata”.

Izložba Mihailo GavrilovićGavrilović je rođen 1868. godine u Aleksincu, gde je pohađao osnovnu školu, dok je studije završio na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Ustanovio je državnu arhivu Srbiji i ostao upamćen kao prvi državni arhivar u našoj zemlji, ali i ugledni diplomata na Cetinju, Vatikanu i u Londonu, gde je preminuo 1924. godine.

‒ Dok je on bio u Francuskoj Srbija je donela Zakon o ustrojstvu državnog arhiva. Znači do kraja 19. veka Srbija nije imala niti državnu arhivu, niti zakon koji bi pokrivao tu delatnost. Zakon je donet 1898. i kada se Mihailo Gavrilović vratio iz Pariza postavljan je za prvog državnog arhivara, za upravnika arhiva u Beogradu i on je na toj poziciji ostao 11 godina. Vredno je radio sa malom ekipom koja je tada bila zaposlena u državnoj arhivi. Onako kako je Mihailo Gavrilović zamislio i postavio arhiv tako je on i funkcionisao, kažu, do polovine 20. veka – ističe istoričar Aleksandar Nikezić iz Odeljenja Zavičajnog muzeja u Aleksincu.

Mihailo Gavrilović spada u one srpske istoričare koji su malo pisali, a ostavili dubok trag u istoriografiji. Njegovo kapitalno delo je „Miloš Obrenović” posvećeno prvom državniku obnovljene Srbije. Ovo trotomno delo demistifikovalo je začetnika loze Obrenovića, predstavivši ga na osnovu arhivske građe i istorijskih dokumenata i negirajući dotadašnje opšte mišljenje da je on bio prost i neuk seljak kji je radio pod uticajem ruske diplomatije. Neki istoričari ističu da se u istorijskoj književnosti teško može naći delo bolje dokumentovano od Gavrilovićevog „Miloša Obrenovića”.

Izložbu posvećenu ovom znamenitom Aleksinčaninu organizuju Galerija nauke i tehnike SANU, Ogranak SANU u Nišu, Narodni muzej Niš i Istorijski arhiv Niš.

‒ Cilj izložbe je da osvetli, te najširoj javnosti predstavi, život i delo ovog velikana nacionalne istorije koji je, sticajem okolnosti, danas gotovo nepoznat našim savremenicima, a pogotovo mlađim generacijama – navodi se u saopštenju organizatora.

Izložbu će otvoriti akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik ogranka SANU u Nišu, a na otvaranju će govoriti i akademik Zoran Petrović, dopisni član SANU Mira Radojević i autorka Miljana Đorđević. Prigodne tekstove o akademiku Mihailu Gavriloviću kazivaće Aleksandar Mihailović, prvak drame Narodnog pozorišta u Nišu. Večerašnjem otvaranju izložbe prisustvovaće i predstavnici Centra za kulturu i umetnost Aleksinca. Posetioci će moći da vide originalna arhivska dokumenta, fotografije, pisma, relevantne naučne i stručne publikacije, a izložba će biti otvorena do 28. februara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 20 =