Svetski dan

Aleksinčani obeležavaju Svetski dan prevremeno rođene dece

Aleksinac će u subotu 17. novembra biti jedan od gradova koji će obeležiti Svetski dan prevremeno rođene dece. Ovaj datum biće upriličen programom Ogranka nacionalnog Udruženja roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div” i Centar za kulturu i umetnost Aleksinac. Obeležavanje će početi u 10:30 predstavom „Maša i meda”, nastaviće se nastupom ovdašnjeg plesnog studija „Ronde”, a završiće se druženjem animatorki „Čigrica” sa prisutnom decom. Organizatori poručuju da će program biti održan na platou Doma kulture ili u velikoj sali, što zavisi od subotnjih vremenskih prilika.

Ideja je i da se svi gradovi na ovaj dan „oboje” u ljubičasto, zaštitnoj boji prevremeno rođene dece i da se na taj način ukaže na postojanje ovog problema. Tako će i iz Aleksinca na kraju programa poleteti ljubičasti baloni u znak podrške malim „divovima”.

Ove godine očekujemo da će petnaestak gradova u Srbiji ‘svetleti’ u ljubičasto, boji koja simbolizuje ovaj datum. Inače, i ja sam majka bebe prevremeno rođene u petom mesecu sa 550 grama, koja je zahvaljujući Gospodu i medicinskom osoblju dobila svoju bitku – kaže Jelena Ružić iz aleksinačkog ogranka „Mali div” i dodaje da je ovo udruženje roditelja jedino na nacionalnom nivou koje se bavi problemom prevremeno rođenih beba. Ono je i član evropske mreže udruženja roditelja prevremeno rođene dece, okupljene pod okriljem Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI). Udruženje su osnovali roditelji prevremeno rođene dece i zdravstveni stručnjaci, a njihova misija je, kako kažu, da porodicama pružaju podršku, informacije i pomoć koji su im potrebni i time omoguće što kvalitetniji razvoj prevremeno rođenih beba.

Mali div

Svetska statistika pokazuje da se, svake godine, pre vremenena rodi 15 miliona beba ili 10% od ukupnog broja dece. U Srbiji je takvih oko 4000 novorođenčadi godišnje, odnosno 11 beba svakoga dana, a neke od njih su na rođenju teške manje od jednog kilograma.

Iako je broj prevremenih porođaja ovako veliki, stručnjaci ukazuju da se, u javnosti veoma malo govori i zna o prevenciji prevremenih porođaja, o problemima i rizicima u razvoju prevremeno rođenih beba i teškoćama kroz koje prolaze njihove porodice.

Obeležavanje 17. novembra Svetskog dana prevremeno rođene dece je jedan od načina da se široj javnosti skrene pažnja na ovu problematiku. A u desetoj, jubilarnoj godini obežavanja ovog datuma, nanizane soknice, čarapice na kanapu i ljubičasta boja biće istaknute u više od sto svetskih gradova.

_____________________________________________________________

Svetski umovi na listi prevremeno rođenih

Svakako ne treba potcenjivati ove male borce, jer su neki od njih postali svetski poznati poput: Ane Pavlove, Isaka Njutna, Alberta Ajnštajna, Napoleona Bonaparte, Čarlsa Darvina, Viktora Igoa, Voltera, Getea, Šarl de Gola, Vinstona Čerčila, Frenklina Ruzvelta… Bili su ponos svojih država, ali pre svega svojih roditelja. Zato, ne treba dozvoliti nikome da potceni mogućnosti prevremeno rođenih beba. Život roditelja su već ulepšale, ali možda taj veliki svet napolju čeka baš njih da porastu i učine ga boljim.

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 8 =