Aleksinački pčelari prikupljaju med za ugrožene građane

Savez pčelarskih organizacija Srbije ponudio je svoju pomoć Vladi Srbije u suzbijanju posledica pandemije korona virusa. Vlada je to prihvatila i sada se na teritoriji čitave Srbije u svim udruženjima sprovode ove aktivnosti.

Normalno, akcija se odvija u granicama mogućnosti, jer je kretanje zabranjeno za starije od 65 godina u gradskim sredinama i 70 u seoskim.

‒ Akcija ide otežano, ali u svakom slučaju evo danas se završava i već sutra ćemo sakupljene količine predati opštinskoj samoupravi koja će dalje odlučiti kako će podeliti, pre svega onim starim socijalno ugroženim i bolesnim licima ‒ kaže dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

On je izrazio očekivanje da će sutra, kada akcija bude završena, biti prikupljeno oko sto kilograma med za sugrađane kojima je takva pomoć najpotrebnija.

Med

Pčelari koji to još uvek nisu uradili mogu da predaju svoju donaciju u Poljoprivrednoj apoteci „Pčela prom” preko puta pijace u Aleksincu koja radi svakog dana od 8 do 15 časova. Minimum za učešće u akciji je kilogram meda, a može i više da se preda, u zavisnosti od mogućnosti.

‒ Naravno i kada sutra završimo akciju, ona nije završena. Za one koji nisu mogli do sada da predaju donaciju produžava se za još mesec dana. Tako da će naredna isporuka novoprikupljenih količina biti praktično od 26. aprila ‒ objašnjava dr Živadinović.

On je dosadašanj odziv ocenio kao zadovoljavajući s obzirom na to da je dobar broj pčelara stariji od 65 i 70 godina i da ne mogu da se kreću.

‒ Naravno, uzevši u obzir da je situacija takva kakva jeste, da su ljudi apsolutno opravdano uplašeni i da zaista treba smanjiti kontakte na minimum, onima koji su stariji preporučujemo da preko mlađih izvrše dostavu. Neki naši članovi su išli i obišli par pčelara, pokupili med od njih i doneli tamo gde treba. Tako da u principu akcija iz opravdanih razloga ide otežano, ali mi smo zadovoljni trenutnim odzivom, a nadamo se da će se narednih mesec dana odazvati i oni preostali koji do sada nisu mogli – kaže prvi čovek srpske pčelarske organizacije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 8 =