Алексиначки пчелари прикупљају мед за угрожене грађане

Савез пчеларских организација Србије понудио је своју помоћ Влади Србије у сузбијању последица пандемије корона вируса. Влада је то прихватила и сада се на територији читаве Србије у свим удружењима спроводе ове активности.

Нормално, акција се одвија у границама могућности, јер је кретање забрањено за старије од 65 година у градским срединама и 70 у сеоским.

‒ Акција иде отежано, али у сваком случају ево данас се завршава и већ сутра ћемо сакупљене количине предати општинској самоуправи која ће даље одлучити како ће поделити, пре свега оним старим социјално угроженим и болесним лицима ‒ каже др Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

Он је изразио очекивање да ће сутра, када акција буде завршена, бити прикупљено око сто килограма мед за суграђане којима је таква помоћ најпотребнија.

Med

Пчелари који то још увек нису урадили могу да предају своју донацију у Пољопривредној апотеци „Пчела пром” преко пута пијаце у Алексинцу која ради сваког дана од 8 до 15 часова. Минимум за учешће у акцији је килограм меда, а може и више да се преда, у зависности од могућности.

‒ Наравно и када сутра завршимо акцију, она није завршена. За оне који нису могли до сада да предају донацију продужава се за још месец дана. Тако да ће наредна испорука новоприкупљених количина бити практично од 26. априла ‒ објашњава др Живадиновић.

Он је досадашањ одзив оценио као задовољавајући с обзиром на то да је добар број пчелара старији од 65 и 70 година и да не могу да се крећу.

‒ Наравно, узевши у обзир да је ситуација таква каква јесте, да су људи апсолутно оправдано уплашени и да заиста треба смањити контакте на минимум, онима који су старији препоручујемо да преко млађих изврше доставу. Неки наши чланови су ишли и обишли пар пчелара, покупили мед од њих и донели тамо где треба. Тако да у принципу акција из оправданих разлога иде отежано, али ми смо задовољни тренутним одзивом, а надамо се да ће се наредних месец дана одазвати и они преостали који до сада нису могли – каже први човек српске пчеларске организације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − sixteen =