Solunski front

Aleksinačka udruženja obeležavaju proboj Solunskog fronta

Komemorativnim skupom i polaganjem cveća Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata opštine Aleksinac, u ponedeljak, 16. septembra, obeležiće godišnjicu proboja Solunskog fronta. Patriotska udruženja i poštovaoci sećanja na stradale vojnike okupiće se od 11 sati na Starom groblju, gde se nalazi spomen-obeležje posvećeno stradalima u Prvom svetskom ratu.

Ove godine obeležava se 101. godišnjica proboja Solunskog fronta.

‒ Za taj istorijski događaj veoma je važan dolazak generala Franše d’ Perea na čelo savezničkih snaga 18. juna 1918. godine. Već 29. i 30. juna postignut je dogovor sa regentom Aleksandrom, vojvodom Živojinom Mišićem, generalom Petrom Bojovićem i vojvodom Stepom Stepanovićem o stvaranju Solunskog fronta. Pripreme solunske ofanzive trajale su dva i po meseca – podseća sekretar udruženja Mića Milojević, napominjući da je sredinom septembra 2000 artiljerijskih cevi oglasilo napad savezničkih snaga, a Druga srpska armija krenula u juriš. 

Na spomeniku žrtvama Velikog rata na aleksinačkom starom groblju ispisani su stihovi našeg slavnog pesnika Vojislava Ilića Mlađeg, koji je jedno vreme radio kao činovnik u Aleksincu.
„Ovde leže žrtve ubilačke vojne, putniče zastani s žalošću u grudima. O, kad će nestati ratova u svetu i zavladati mir među ljudima”.

Spomenik I

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten + three =