Solunski front

Алексиначка удружења обележавају пробој Солунског фронта

Комеморативним скупом и полагањем цвећа Удружење бораца народноослободилачког рата општине Алексинац, у понедељак, 16. септембра, обележиће годишњицу пробоја Солунског фронта. Патриотска удружења и поштоваоци сећања на страдале војнике окупиће се од 11 сати на Старом гробљу, где се налази спомен-обележје посвећено страдалима у Првом светском рату.

Ове године обележава се 101. годишњица пробоја Солунског фронта.

‒ За тај историјски догађај веома је важан долазак генерала Франше д’ Переа на чело савезничких снага 18. јуна 1918. године. Већ 29. и 30. јуна постигнут је договор са регентом Александром, војводом Живојином Мишићем, генералом Петром Бојовићем и војводом Степом Степановићем о стварању Солунског фронта. Припреме солунске офанзиве трајале су два и по месеца – подсећа секретар удружења Мића Милојевић, напомињући да је средином септембра 2000 артиљеријских цеви огласило напад савезничких снага, а Друга српска армија кренула у јуриш. 

На споменику жртвама Великог рата на алексиначком старом гробљу исписани су стихови нашег славног песника Војислава Илића Млађег, који је једно време радио као чиновник у Алексинцу.
„Овде леже жртве убилачке војне, путниче застани с жалошћу у грудима. О, кад ће нестати ратова у свету и завладати мир међу људима”.

Spomenik I

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =