Како је на сцени владао Краљ

kralj У библиотеци „Вук Караџић” синоћ је представљена монографија „Краљ” о великом српском глумцу Петру Краљу. Кроз неколико поглавља, ауторка Анита Панић, документариста и сценариста РТС-а испричала је причу о животу и глумачким остварењима овог позоришног великана, али је јавности предочила и до сада непознате детаље из богате каријере.

Поред анегдота, сентименталних белешки о животу, љубави и пријатељству, стручних оцена о Петровим креацијама и списка улога, ово сведочанство илустровано је и бројним фотографијама из приватног живота, али и са сцене. Анита Панић је истакла да је у раду на овој монографији имала велику подршку глумчеве породице јер књига садржи 80 одсто материјала из породичне архиве, а неке фотографије су сада први пут објављене.

Посетиоци су били у прилици да кроз аудио-визуелну презентацију виде фотографије из књига и инсерте из представе Тола Манојловић, али и чују снимак у коме Петар Краљ рецитује песму Лазе Костића „Santa Maria della Salute”.

kralj

Петар Краљ је био члан Атељеа 212 од 1968. до 1979. године када је прешао у слободне уметнике. Поред Атељеа 212, највише је играо и у Народном позоришту, а мала сцена Атељеа 212 данас носи његово име.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × one =