Званично, све је мање оних који траже посао

Број незапослених становника општине Алексинац, по званичној статистици, је све мањи. Према подацима Националне службе за запошљавање у јуну је било на њиховој евиденцији 4.625 наших суграђана са статусом незопослених лица. Од тога нешто више жена 2.392, односно скоро 52 одсто од укупног броја особа без званичног посла.

У односу на јун 2022. године незапосленост је смањена за око четири одсто или за 188 лицa. Ако упоредимо податке са претходним месецом и ту су позитивне бројке. У јуну је скраћен списак незапослених у односу на мај за 72 особе или за 1,5 одсто.

Од укупног броја лица на евиденцији у општини Алексинац, више од 12 месеци, што се сматра као дуготрајна незапосленост, на посао чека преко 67 одсто пријављених или 3.113 лицa, од чега је преко 53 одсто жена или 1.661 особа нежнијег пола. Интересантан је и податак да преко једне деценије на свој радни однос чека 922 лица или скоро 20 одсто укупног броја евидентираних незапослених особа. Вероватно ту има и оних који тешко из различитих разлога долазе до посла, али и сумње да је један број наших суграђана на тржишту рада ради остваривања одређених права.

Што се тиче старосне структуре оних који су на евиденцији Националне службе као да важи правило, што више година теже до посла, што је донекле и разумљиво. Мада не треба занемарити професионално искуство тих људи. У доби од 55. до 59. године посао преко НСЗ тражи 638 Алексинчана или нешто мање од 14 одсто.

Када је у питању стручна спрема и даље је појединачно највише оних са првим степеном образовања, њих 1642 или преко 35 одсто, док је средњошколаца са трећим степеном 1044, са четвртим 1182 особе, што збирно чини преко 48 одсто укупног броја особа које је НСЗ евидентирала као незапослене. Са факултетском дипломом, седмим степеном, је 161 лице, док две особе имају и осми степен стручности.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =