Značajna donacija za udruženje “Ratar-K” iz Aleksinca

Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Ratar-K“ iz Aleksinca, koje okuplja 42 poljoprivrednika, jedno je od tri udruženja iz Nišavskog okruga koje će kroz razvojni program „Evropski progres“ dobiti pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske i zahvaljujući tome – nove sušaru i hladnjaču.

U aleksinačkom udruženju, koje se bavi povrtarstvom i ratarstvom, kažu da je ova podrška izuzetno značajna i da će im 40.000 evra donacije, uz 15.000 evra sopstvenih prihoda, koje će biti uložene u izgradnju sušare i hladnjače, omogućiti da robu koju proizvedu ne plasiraju isključivo kao sirovine, već i kao gotov proizvod.

– S obzirom na to da smo mi udruženje koje relativno kratko postoji, ovo će nam pomoći da proizvode koje dobijemo u primarnoj proizvodnji, imamo i u dodatoj vrednosti i kao takve ih lakše prodamo na tržištu. Na ovaj način, zahvaljujući hladnjači i sušari, zaokružićemo ceo proces proizvodnje – navodi Danijela Novaković ispred udruženja „Ratar-K“ i dodaje da će se vršiti otkup kao i uslužno sušenje voća i povrća, pa se svi zainteresovani proizvođači mogu javiti udruženju.

Evropska unija i Vlada Švajcarske preko programa Evropski progres sa skoro 208.000 evra podržaće projekte pet poljoprivrednih udružanja i dve poljoprivredne zadruge iz jugoistočne i jugozapadne Srbije. Ovi projekti trebalo bi da poljoprivrednim proizvođačima pomognu da unaprede svoju proizvodnju i budu konkurentniji na tržištu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − eleven =