Значајан пад новооболелих, народ тражи кинеску вакцину

На данашњој седници општинског Штаба за ванредне ситуације оцењено је да је епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац, када је у питању вирус корона, много боља у односу на предходни период. Од почетка априла откривено је 697 позитивних на вирус од 2515 тестираних, док је у марту таквих случајева било 1700 од 4821 урађеног узорка. У ковид амбуланти Опште болнице у прошлом месецу дато је 6985 терапија, а у овом 1180.

Смањен је и број првих прегледа у ковид амбуланти у Житковцу. У марту их је било 2724, а у овом месецу 1114. Да значајно пада број новоболелих показује и статистика по данима. Док је марту дневно било и преко 80 новозаражних, почетком ове седмице тај број се креће од 14 до 22 позитивних у дану.

Доктор Сретен Вујошевић је казао да су бројке за 50% позитивније у овом месецу него у марту, али је изнео мишљење да је и даље неопходно придржавати се мера заштите у борби против Ковида 19, пошто епидемиолошка ситуација још увек није стабилна.

Једна од мера у борби против вируса корона је и вакцинисање које се увелико обавља у алексиначким насељима. Цепива су доступна заинтересованим и без заказивања. На пункту у Алексинцу доступна је руска вакцина, америчка и британска вакцина. У селима из техничких разлога вакцинација се обавља вакцинама „Фајзер“ и „Астразенека“. Како се чуло на седници Општинског штаба, тренутно у сеоским срединама заинтересовани се слабије одлучују за понуђене вакцине, већ траже кинеску вакцину „Синофарм“.

Општински штаб је донео одлуку да са овом чињеницом упознају надлежне институције и затражи допремање већег броја доза кинеске вакцине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 14 =