Житковчанин освојио медаљу на Балканској математичкој олимпијади

Позната је чињеница да Србија има добре ученике – такмичаре из математике који са међународних такмичења доносе одличја. Обично јавност те успехе везује за Математичку гимназију у Београду. Најновији успеси наших школараца указују да и остала места у Србији имају чиме да се диче, односно поносе. На 40. Балканској математичкој олимпијади у Анталији екипу Србије представљало је шест такмичара и сви су освојили медаље.

Андрија Живадиновић

Међу њима је био и Андрија Живадиновић из Житковца, ученик Гимназије „Светозар Марковићˮ у Нишу. Он је освојио бронзану медаљу са 30 поена, само два поена мање од такмичара који је понео златно одличје. Бронзане медаље из наше екипе на овој олимпијади, која је окупила учеснике из 11 балканских земаља и још толико из остатка света, изборили су и Стефан Шебез и Александар Вишњић из Математичке гимназије у Београду, као и Вукашин Ђиновић, ученик новосадске гимназије „Јован Јовановић Змајˮ. Гвозден Лапчевић и Матеја Вукелић, ученици Математичке гимназије у Београду, како јавља РТС, освојили су сребрне медаље. Исти медиј преноси да је екипа Србије одабрана на такмичењу у организацији Друштва математичара Србије. Руководиоци БМО тима били су: др Миљан Кнежевић, доцент Математичког факултета Универзитета у Београду и др Владимир Балтић са ВИШЕР-а. Вечерас је свечано уручење освојених медаља.

Андрија Живадиновић је син алексиначког епидемиолога и актуелног директора Дома здравља др Родољуба Живадиновића и др. спец. физијатра Тање Живадиновић. Андрији ово није први успех на неком такмичењу. Освојио је прво место са максималним бројем поена и за најкраће време на Републичкој смотри из информатичког рачунарског начина размишљања „Дабарˮ, припала му је сребрна медаља на 19. Интернационалној Жаутиковској олимпијади организованој у Казахстану, на Међународној олимпијади из математике „Иннополис Опенˮ у финалу био је четврти на листи, са српском олимпијском екипом освојио је четврто место у борби са најачим светским екипама на румунском мастеру из математике и друга признања. Прошле године је на Светској математичкој олимпијади у Норвешкој освојио бронзану медаљу и та медаља је стигла у Ниш након пуних седам година!

Овај младић из Житковца који своје средњошколско образовање сада стиче у нишкој гимназији која има одељење за талентоване ученике, према информацијама добијеним од његове породице, успешно је прошао интервју и примљен је на један од најпрестижнијих светских универзитета Кембриџ, Тринити колеџ. Међутим, највероватније неће моћи тамо да се школује, јер школарина и боравак на годишњем нивоу износе 55.000 евра, а тај новац породица нема.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =