Житковац: Повећан број лекара у Ковид амбуланти

Гужве које се последњих десетак дана стварају испред Ковид амбуланте у Житковцу изазвале су доста коментара у овдашњој јавности. Различита су и мишљења зашто је таква ситуација. Скупљање у групу већег броја пацијената који чекају на преглед може у епидемиолошком смислу да буде опасно, јер међу тим оболелим многи од њих немају вирус корона и зато је битна њихова физичка дистанца. У алексиначком Дому здравља предузели су нове активности како би се смањила гужва.

Ковид амбуланта у Житковцу је до данас радила у две смене, три лекара у првој и два у другој. Директор ове установе најављује повећање броја лекара.

− Ми смо донели одлуку и од данас ће три лекара радити преподне, три поподне и мислимо да ће то решити проблем до даљег. Ако дође до даљег развоја пандемије тј. епидемије у негативном смеру, да нагло почне да расте број оболелих , направили смо план да отворимо још једну амбуланту, највероватније на Алексиначком руднику. Да затворимо ту амбуланту у потпуности и да је отворимо само за ковид – каже др Живадиновић изразивши наду да ће ових шест лекара успети да обаве бржи преглед тог броја пацијената који гравитира према ковид амбуланти.

По његовим речима додатно компликују ситуацију и људи који су у изолацији, они отварају боловања, затварају боловања, све то захтева неко време. Што се тиче гужви које се стварају испред амбуланти наш саговорник каже.

− Ради се о томе да једноставно људи сви одједном дођу ујутро, што је и за очекивати и онда ви видите огроман број. Међутим, када гледате број прегледа по лекару тај број није значајно порастао или чак неки дан и падне − објашњава први човек Дома здравља.

Додатни проблем у раду ковид амбуланте су и лекари који су због повећаног обима посла запослени, али због процудералних проблема са Републичким фондом за здравствено осигурање немају још увек одобрен печат, па у свом раду морају да имају ментора.

− Они немају могућност сами да раде још увек, то није само код нас, то је у читавој Србији. Једноставно, још нису спроведене одговарајуће законске процедуре да се то реши. Али оно што је тачно то је да могу да раде под надзором, иако су неки од њих вишегодишњи искусни лекари, радили су код нас увелико са пацијентима годинама уназад само на одређено време. Али без обзира на то они ће моћи да се укључе, нашли смо начина. У сваком случају два лекара од ова три преподне и два лекара од поподневне смене биће лекари из редовног система и по један од лекара који су примљени за ковид ће радити − објашњава др Живадиновић.

Директор Дома здравља још каже да за сада немају у плану да затворе неку амбуланту, а да ли ће морати, знаће се након данашњих састанака.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =