Женско предузентиштво: Ове године конкурс за бесповратна средства

Почетком јануара завршена је прва година реализације пројекта „Развој женског агро-предузетништва у Југоисточној Србији” који у партнерству са општинама Алексинац, Ражањ и Књажевац спроводе Kаритас Београдске надбискупије и Каритас Словеније.

Из Каритаса у Алексинцу саопштавају да су у октобру и новембру месецу одржане последње практичне радионице за припрему прерађевина од воћа и поврћа.

−Уз помоћ технолога, 64 жене, махом пољопривреднице, имале су прилику да прођу технолошки поступак производње претходно изабраних производа. Последње у низу одржане су радионице за прераду дуње у селима општина Књажевац и Ражањ, на којима су припремани сокови и слатка зимница од овог воћа. У циљу превентивне заштите од вируса КОВИД-19 и у складу са мерама надлежних институција, полазнице су биле подељене у мале групе, а радионице реализоване на самим пољопривредним домаћинствима − каже Горан Жалац, директор Каритаса у Алексинцу.

Он још и каже да се након завршетка радионица приступило теренским посетама за контролу складишних услова, као и самих производа. У домаћинствима која не задовољавају минималне услове дефинисане правилником, кориснице пројекта добиле су препоруке о неопходним изменама, а затим, уз консултацију са технологом, обавиле избор производа за анализу здравствене исправности и безбедности. Анализу око 100 пољопривредних прерађевина је током децембра извршио Завод за јавно здравље Ваљево.

Из ове организације најављују да је за ову годину планирана куповина стаклене амбалаже и израда етикета за жене, као и конкурс за бесповратна средства намењена радовима на реновирању просторија за прераду воћа и поврћа у пољопривредним домаћинствима. У фебруару и марту ће бити организована и обука на тему онлајн продаје пољопривредних производа, док ће реализација промотивних активности и учешће жена на продајним сајмовима зависити од епидемиолошке ситуације и актуелних мера превентивне заштите.

Пројекат „Развој женског агро-предузетништва у Југоисточној Србији” суфинансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а реализују Каритас Словеније и Каритас Београдске надбискупије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 3 =