Жене које су обележиле историју Алексинца

Симболично, у 5 минута до 12, данас је промовисан календар за идућу годину који је припремила Библиотека „Вук Караџићˮ, а на коме су фотографије и кратке биографије познатих наших суграђанки које су допринеле заједници у различитим периодима њиховог постојања.

Календар је производ пројекта под називом „Знамените Алексинчанке кроз времеˮ и данашња промоција је почетак активности на обележавању глобалне кампање у нашој општини под називом „Шеснаест дана активизма против насиља над женамаˮ.

− Од времена када су се улоге жена знатно разликовале од данашњих и када је слобода деловања жена била веома сужена, оне су биле ипак довољно јаке и храбре да се међу другим женама, али и мушкарцима истакну и оставе свој печат у историји Србије. Биле су прве међу људима који су у овој земљи постављали стандарде у књижевности, сликарству, медицини, новинарству, науци, пилотирању, дипломатији али у ратовању. И жене Алексинца су се много пута кроз историју храбро хватале укоштац са предрасудама и неравноправношћу и постизале успехе који су до тада били буквално незамисливи. Овај календар је најава глобалне кампање која почиње 25. новембра на Међународни дан борбе против насиља над женама, а трајаће до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права − рекла је Данијела Павловић, председница Комисије за родну равноправност општине Алексинац прилоком данашње промоције.

На промоцији календара била је и заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић која је истакла да се и Општина Алексинац низом актвности придружује глобалној кампањи у борби против насиља над женама.

− Српска историја бележи велики број жена који је дао свој допринос кроз историју,својим достигнућима, пре свега својим образовањем, својом еманципацијом, својим залагањем, које су се трудиле и разбијале предрасуде, залагала за то да су мушкарци и жене једнаки, да имају једнака права, једнаку слободу, једнаке услове. Драго ми је што су неке од њих Алексинчанке које су оставиле печат у историји − истакла је заменица председника Радивојевић током обраћања присутнима.

Руководилац Завичајног одељења Библиотеке дипломирани библиотекар Александра Милошевић током данашње промоције је рекла да се овим календаром преноси велика порука, да се боримо против насиља над женама и децом не само 16 дана, већ 365 дана, сваке године.

− Овај календар је само почетак. Један мали корак ка ономе што ћемо тек да радимо и да промовишемо у нашем граду и нашој општини. Ми овим календаром промовишемо природну лепоту. Све су ове жене лепе и треба да буду примери узор данашњој омладини, ученицима, деци. Поред тога што су биле еманциповане и борци за хуманитарна права и просто су биле истакнуте у свом друштву у оном времену. Оне су радиле на себи, али су давале свој допринос друштву у коме су живеле. Школовале су се, али су давале и себе. Оне треба да вам буду узор, пример − додала је Милошевић.

Како се чуло током промоције, на календарима поред фотографија су и кратке биографије, зато што желе да овим календаром приђу мало ближе млађој публици, млађим људима. Како процењују, данас деца не воле да читају дуге текстове, обимне књиге, али када пред собом имају овакав календар који ће им значити у свакодневном раду и учењу, они ће просто бити привучени овим кратким сажетком и текстом да прочитају о лику који се налази на листу. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =