Dom zdravlja

Здравство и корона (2): Запослени у Дому здравља помагали и комшијама

Запослени у алексиначком Дому здравља као носиоци примарне здравствене заштите у општини Алексинац имали су велики изазов када је у питању дијагностиковање оболелих од вируса, али и одржавања редовних активности значајних за остале пацијенте. Било је много нових послова, новина у раду и није било једноставно одговорити захтевима струке у новонасталим условима. Подаци о броју узорака, броју прегледаних, пређеним километарима дежурних екипа за транспорт, сами за себе говоре. И поред њих, ове екипе су стизале да помогну и колегама у окружењу.

Dom zdravlja Узорковање оболелих је био велики посао. У томе су имали и помоћ колега из болнице. Али велики део посла пао је на њихова леђа. Њихови тимови били су и у Кулини, као и у геронтолошким центрима. У Кулини са колегама из болнице узорковано је 300 штићеника и 200 запослених. Према причи познавалаца посла то није једноставан процес. Осим ношење специјалне одеће и отежаног рада у њој, након узимања узорака много више времена треба док се забележе и убаце подаци о том материјалу. Иста прича и у Геронтолошком центру „Јеленац”.

‒ Што се тиче геронтолошког центра и ту је дошло до уласка вируса. У сам центар у Алексинцу је свих 111 корисника тестирано и опет је дошло до поделе посла између Дома здравља и Опште болнице. У првом тренутку преко 20 корисника је било позитивно на Ковид, и сви су они превезени у Сокобању. Од другог маја имам извештај да је још 13 нових корисника у Геронтолошком центру у Алексинцу позитивно, тако да ће вероватно и они бити превезени у Сокобању – каже др Драган Стаменковић, помоћник директора Дома здравља, уз објашњење о проблемима са којима се екипе суочавају око транспорта пацијената. 

Dom zdravlja

Исказано умеће и издржани напори возача у Дому здравља и њиховог колеге из болнице, који је био на испомоћи, посебна је прича коју ћемо објавити наредних дана. Рад појединих медицинских служби је такорећи даноноћна. За њих нема нерадан дан. Dom zdravlja

‒ Имали смо чак и један позив за викенд из Института за јавно здравље Ниш. Из неких техничких разлога Сокобања није могла да одради узорковање рудара у једном тамошњем руднику. Њима смо помогли, било је око 30-ак узорковања, иако Дом здравља ради и припада само општини Алексинац, дали смо и ту помоћ. Мада смо претходних дана узорковали све раднике који потичу са територије општине Алексинац. Тако да смо успели да притекнемо у помоћ и тим људима. И они имају великих проблема јер те болнице у Сокобањи нису инфективне болнице већ су болнице специјалног типа и сусрећу се са проблематиком која није типична за њих – објашњава др Стаменковић.

Dom zdravlja Наш саговорник је опрезан у давању коначних оцена о раду установе коју тренутно предводи, нарочито пре свеобухватне анализе.

‒ Ја могу да кажем да су моје колеге само људи. Ситуације су различите. Коначну оцену даћемо на крају. Лично као човек и руководилац задовољан сам оним што су пружили и дали од себе у овом тренутку. Не бих желео никога посебно да истакнем, али кроз овај разговор се види који људи су поднели највећи терет. Значи, када буде крај свега овога, тада ћемо моћи да кажемо ко је шта и колико урадио. Ја сам као руководилац задовољан како су се радници опходили према самој пандемији ‒ каже наш саговорник, уз очиту уздржаност пошто је испред ових људи још изазова у вези са вирусом корона.

Крај епидемије се назире, али није још увек.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + two =