Zdrava zimnica po receptima naših baka

Nadica Lazić iz Mozgova već pet godina, koliko njena firma „Zdrava hrana – Lazić“ postoji i posluje na tržištu, ruši predrasude po kojima samo muškarci mogu biti uspešni privrednici. Iako su počeci bili skromni i bazirali se isključivo na proizvodnji i preradi šampinjona, pametnim ulaganjem i veštim ispitivanjem tržišta, ova privrednica uspela je da stvori brend domaće hrane u okviru koga se može naći preko 30 vrsta slatke i slane zimnice.

Tehnolog po zanimanju, Nadica objašnjava da su njihovi proizvodi spoj tradicionalnog i modernog, to jest bakinih recepata i moderne tehnologije. Sve se radi kao nekada, pa upravo zato Nadine đakonije s punim pravom nose epitet domaće.

– Kvalitet se uvek prepozna, pa je tako naša roba dosta tražena, čak i više od onoga što možemo da proizvedemo. Najviše kupaca je u Vojvodini, ali ih ima i u Nišu, Kruševcu i drugim gradovima. Tržište se naglo širi, pa ćemo i mi morati da proširimo proizvodnju. Naši proizvodi prepoznaju se ne samo po kvalitetu, već i zato što je sve to ručno rađeno, na tradicionalni, stari način.

Naša sagovornica ističe da joj podrška porodice izuzetno znači, od prvih godina poslovanja, pa i sada kada firma čvrsto stoji na svojim nogama. Bilo je puno odricanja, dana i noći koje je provodila u fabrici, a ne sa svojom decom, ali to je, jednostavno, cena uspeha koju svaki poslodavac mora da plati, iskrena je.

Iako su privrednice sa sela u neku ruku u podređenom položaju u odnosu na svoje gradske koleginice, Nada veruje da dobra ideja uvek nađe svoj put. Budućim privrednicama poručuje da budu istrajne i veruju u svoje sposobnosti bez obzira na rizike koje izlazak na tržište neminovno donosi.

– Rizik je veliki, ali kada stanete iza svoje ideje i budete uporni, uvek se dođe do cilja. Sve je podređeno poslu i što se mora, mora se. Jesmo mi, koje živimo na selu, udaljene i od banke i od knjigovodstva, ali se sve na kraju završi.

Ponos i zadovoljstvo koje osetite kada ugledate proizvod koji je rezultat vašeg rada nadomesti sva odricanja i sve probleme, napominje ova privrednica iz Mozgova i dodaje da su i planovi za budućnost sada mnogo veći.

– Mi moramo proširiti proizvodnju jer nam je objekat u kome radimo mali. Ulagaćemo postepeno, kako smo i do sada radili, od svake zarade smo izdvajali deo novca, ulagali i širili proizvodnju.

U prilog im ide i to što je Mozgovo, kao planinsko selo, pogodno za gajenje organske hrane, pa tako sa svojim komšijama osim dobrosusedskih odnosa, koji ne izostaju, sada i poslovno sarađuju.

aleksinac3Objavljen medijski sadražaj je deo projekta „Prošlost za pamćenje-biznis za sadašnjost“, koji je sufinansiran putem konkursa od strane Opštine Aleksinac. Sadržaji izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × one =