Zdrava ishrana – prevencija žučnih bolesti

U amfiteatru Doma zdravlja u Opštoj bolnici Aleksinac danas je održan stručni sastanak na kome je bilo reči o bolestima žučne kese. Predavanje pod nazivom „Laparoskopska holecistektomija” su održali lekari aleksinačke opšte bolnice i Kliničkog centra Niš. Na ovom stručnom sastanku bilo je reči o bolestima žučne kese, radiološke dijagnostike, a i indikcijama i izvođenju Laparoskopske holecistektomije.

Da su ovakva predavanja veoma bitna potvrdio nam je i direktor Opšte bolnice Aleksinac dr Goran Vidić.

 

‒ Nije dovoljno samo imati opremu i volju, potrebno je imati kadrove. Kadrovi se edukuju najviše na ovaj način: kada dovedete kvalitetne predavače, kada dovedete izvanredne doktore, hirurgekao što mi imamo sreću da imamo današnjeg gosta i to je ono što daje veliki doprinos, veliki impuls daljem napretku ove hirurgije i uopšte hirurgije ucelini. Ovo nije samo podsticaj za hirurgiju koju danas radimo, oko koje smo se i okupili već uopšte za abdominalnu hirurgiju, jer otvara nove mogućnosti – istakao je dr Vidić.

Do početka današnjeg predavanja, u Aleksincu je urađena 13ta laparoskopska operacija, a profesor Miroslav Stojanović, koji vrši obuku naših hirurga, se nada da će nakon 30. operacije sumirati rezultate i ubuduće biti samo gost, a ne instruktor.

‒ Bez obzira na to koliko je hirurg iskusan, kvalitetan, talentovan za otvorenu hirurgiju njemu treba određeno vreme da se adaptira na laparoskopsku hirurgiju, jer se tu radi preko kamere, sa indirektnom vizijom, nemamo osećaj treće dimenzije već gledamo sve na monitoru u dve dimenzije, instrumenti su potpuno drugačiji od instrumenata koji se koriste u otvorenoj hirurgiji, tako da je neophodna obuka kako teorijska tako i praktična, malo duža nego u otvorenoj hirurgiji – napomenuo je profesor Stojanović i dodao da su oboljenja žučne kese i žučnih puteva u stalnoj ekspanziji. Pre svega način života i način ishrane su ti koji dovode do porasta svih bolesti žučne kese i žučnih puteva, a pre svega kalkulozu žučnih puteva.

Profesor Stojanović je još dodao da je jedina prevencija pre svega zdrav način života, izbegavati masnu hranu, izbegavati obilne obroke, svesti sve na jednu razumnu meru. Ne može se apsolutno zabraniti način ishrane kakav je ovde kod nas, više je stvar u količini nego u kvalitetu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

eighteen − 16 =