Аутохтоне сорте кукуруза против хибрида

Иако су доласком хибрида осамдесетих година прошлог века потиснуте старе сорте кукуруза, на територији алексиначке општине и данас се може наћи бели, црвени, плави и шарени кукуруз. Могу ли ове аутохтоне сорте кукуруза да у догледно време постану ратарски бренд овог краја од којих ће се правити све траженији gluten free производи била је једна од тема јучерашњег састанка чланова Управног одбора Друштва воденичара „Морава”.

У Вукашиновцу, Липовцу и Мозгову увелико се користе сорте кукуруза које имају више протеина и које су квалитетније од неких хибридних сорти. Аутохтоне сорте као и интегрално брашно могли су да виде и посетиоци и учесници овогодишњих „Пекарских дана”.

У избору сорти и у реализацији идеје да се брашно млевено на воденичном камену нађе на тржишту, алексиначким воденичарима помаже др Дејан Давидовић, професор на Високој пољопривредно-прехрамбеној школи струковних студија у Прокупљу.

‒ Спреман сам да дам максималан допринос реализацији ове лепе идеје о враћању етно и здравој храни. Враћање аутохтоним сортама и квалитетној и разноврснијој исхрани веома је битно јер су наши људи данас прехрањени модерним брашнима која су препуна глутена. Идеја је основни покретач свега а ови људи имају добру идеју и спреман сам да имам пружим пуну подршку, од испитивања одређених сорти до тога да све ово добије и научну подлогу – рекао је професор Давидовић.

Према речима председника Друштва воденичара Драгана Ристића на овом састанку је било и речи о плану и програму рада за наредну годину у којој ће примарни задатак и даље бити ревитализација воденица на територији наше општине. С обзиром да министарство пољопривреде већ неколико година уназад не расписује конкурсе на које би ово удружење могло да учествује, према наводима Ристића „Морава” ће код неких других министарстава конкурисати са пројектима из области сеоског туризма.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + fourteen =