Завршни састанак, у знаку сумирања резултата

Након реализације предвиђених пројектних активности Ерасмус+ пројекта малих партнерстава у области стручног образовања и обука, под називом „Стицање нових знања и искустава на примерима добре праксе – едукација ученика у области средњег стручног образовања пољопривредних школа”, одржан је евалуациони састанак директора школа и координатора пројекта. Према програму, организатор састанка је била Биотехнишка шола из Марибора.

На састанку од 13. до 15. новембра 2022. године у Порторожу, испред Биотехнолошке школе „Шуматовац” из Алексинца били су Јасмина Тончић, директорка, и Славиша Петровић, координатор. Биотехнишку шолу Марибор представљали су Антон Крајнц, директор, и Марија Колманич Бучар, координатор , а Господарску школу Чаковец Дуња Гершак, координаторка  и Наталија Варга, наставница.


Скуп у Порторожу

Координатор пројекта Славиша Петровић известио је о реализацији пројектних активности које су трајале 18 месеци у оквиру три модула едукације ученика, у свакој школи учесници у пројекту по један модул. Састанак са партнерским школама, одржан је у времену од 10. до 13. априла 2022. у Сокобањи, у организацији школе из Алексинца.

Први модул под називом „Хидропона производња јагода” реализован је у периоду од 15. до 21. маја 2022. године у Биотехнолошкој школи у Алексинцу. Други домаћин практичне наставе по модулу „Виноградарство и винарство” била је Биотехнишка шола из Марибора у времену од 25. септембра до 1. октобра 2022. године. Према плану активности, трећи модул практичне наставе Прерада јабука и производња сока од јабука, реализован је у организацији Господарске школе у Чаковцу од 9. до 15. октобра 2022. године.

У Извештају који је припремио Славиша Петровић, координатор пројекта и који је усвојен на састанку у Порторожу, као посебни закључци се наводе да су циљеви и задаци реализације сва три модула пројекта малих партнерстава у потпуности  испуњени. Ученици су стекли нова стручна знања и вештине из три различите области кроз теоријску наставу и практичан рад. Значајно су ојачали компетенције за самосталан рад и стекли полазну основу за даље усавршавање. Ученици су ефикасно функционисали као чланови тима са јасно дефинисаним задацима у групном раду. Осим тога, сви учесници, упознали су неке од локалних туристичких потенцијала Алексинца, Марибора и Чаковца.


Ширење пројекта на нове школе

Дисеминација, ширење, Еразмус+ пројекта ,,Стицање нових знања и искустава на примерима добре праксе – едукација ученика у области средњег стручног образовања пољопривредних школа” којој су присуствовале школе учеснице, о чему смо писали у претходним објавама, одржана је у ЈУ Пољопривредној школи Бања Лука 12. октобра. 2023. године. У оквиру дисеминације, организоване су активности: обилазак школе домаћина, упознавање ученика трећег и четвртог разреда пољопривредне и ветеринарске струке са циљевима, задацима и активностима пројекта. Љубазни домаћини школе из Бања Луке учинили су да боравак гостију буде пријатан и успешан, а договорена је и будућа међусобна сарадња.

Још једна дисеминација Еразмус+ пројекта ,,Стицање нових знања и искустава на примерима добре праксе – едукација ученика у области средњег стручног образовања пољопривредних школа” одржана је у Техничкој школи у Пријепољу у понедељак 27. новембра 2023. године. У оквиру дисеминације, организоване су следеће активности: обилазак школе домаћина, упознавање ученика трећег разреда са циљевима, задацима и активностима пројекта и размена искустава са наставницима школе домаћина.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − eight =