Завичајни музеј вас позива

Завичајни музеј у Алексинцу је смештен у аутентичној, најстаријој згради у граду са лепим двориштем. Ова грађевина се налази у ужем центру града па је лако доћи до ове значајне културне институције.

Ових дана грађани и гости града имају јединствену прилику да завире у одаје музеја и то бесплатно. Према објави Центра за културу и уметност Алексинац у чијем је саставу Музеј, стална поставка Завичајног музеја отворена је за посетиоце у времену трајања АЛЕФ-а до 17. јула, понедељком и уторком од 10 до 14, а средом, четвртком, петком и суботом од 15 до 19 часова.

Завичајни музеј Алексинац је основан одлуком СО Алексинац 24. новембра 1963. године. Седиште музеја се налази у улици Душана Тривунца број 7, а стална поставка у старој градској кући у улици Момчила Поповића бр.20, најстаријој кући у граду. Као зграда Завичајног музеја проглашена је 1985. године спомеником културе. У њој се чува преко 5ооо експоната распоређених у археолошку, нумизматичку, историјску, етнолошку, уметничку и природњачку збирку, што га сврстава у категорију музеја комплексног типа.

Од 2009. године музеј издаје свој годишњак „Караџићˮ – часопис за историју, етнологију, археологију и уметност настављајући традицију етнолога Тихомира Ђорђевића који је још 1899. године у Алексинцу покренуо истоимени часопис.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 18 =