За алексиначку болницу – улагања вредна 1,5 милиона евра

Приликом прошлонедељне посете Алексинцу премијерка Ана Брнабић је у пратњи министра здравља Златибора Лончара обишла и Општу болницу Алексинац, односно тамошње породилиште и онколошку службу. Том приликом су вођени разговори на тему шта је потребно алексиначкој болници како би унапредила свој рад.

 

Дефинисане су две ствари као тренутно најзначајније, а то је потреба да се убрза процес добијања одређених сагласности и средства за одељење хемодијализе које ће бити смештено у старој згради где је некада била хирургија. Пројекат за реконструкцију овог простора постоји, али за његову реализацију потребна су значајна средства.

Друга ствар битна за ову установу јесте да се у згради болнице обезбеди простор за радиолошку дијагностику, конкретно за рендген који је добијен уз помоћ ресорног министарства и чија је набавка у току. Вредност опреме, осим поменутог рендгена и два ултразвука, је 28 милиона динара. Преко Министарства правде биће купљен и трећи ултразвук.

По речима директора Опште болнице др Горана Видића уређење простора за рендген и половни скенер добијен као донација од колега из Крушевца, није једноставан нити јефтин због неопходне изолације. Др Видић је у разговору за наш медиј најавио и могућност куповину новог скенера.

− Постоји иницијатива и од самог министра, а и одавно са наше стране да Алексинац добије нов скенер. Видећемо како ће се то одвијати. Ја заиста очекујем да ће то бити. Ови сви пројекти су започети и они су при крају. То се дешава, опрема је набављена. Причамо о рендгену и ултразвуку. Добили смо средства. За 15-20 дана ће се то завршити. Тако да се ради о огромној инвестицији за болницу Алексинац. Оно што је започето сигурно је вредности 1,5 милиона евра, можда и нешто више ако буде и нови скенер – каже први човек болнице уз констатацију да је врло задовољан разговорима и посетом представника српске владе.

За нашег саговорника су реална обећања добијена у разговорима и што ће грађани ускоро и на делу да виде. Др Видић подсећа да све што је обећано у болници заиста је то и урађено. Он још и каже да су и по питању нових технологија и по питању набавке опреме добили чврста уверавања и мисли да то није новац који Министарство не може и не жели да да када је опрема у питању.

− Сваки динар је много битан за било кога. Тај новац треба зарадити, тај новац дају грађани Србије и на крају сви ми. Међутим, то је нешто што Министарство може да одвоји, односно Влада Републике Србије. Не заборавите клинички центри су коштали по 50, 60 па и више милиона евра. За поједине болнице у Србији се дају и 15-20 милиона евра зависно од величине болнице. За нашу болницу предвиђено је да буде од 3 до 5 милиона евра за комплетну реконструкцију. То је део пројекта из кога ми сада извлачимо дијализу, тако да мислим да то није новац који не може да се да и верујем да су они заиста и спремни, када су већ дошли овде да причају о томе. На нама је да довршимо пројекте. Неки су већ готови, чекамо реализацију – одговара др Видић на наше питање да ли је власт спремна да уложио потребна средства како би се ови пројекти реализовали у алексиначкој болници.

Без обзира каква појединачна искуства имамо са нашим здравственим установама и системом, набавка ове опреме би сигурно био добитак за грађане општине Алексинац, као и грађане оних општина којима Општа болница пружа услуге.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 3 =