Štab

Зашто је у Алексинцу проглашена ванредна ситуација

Резултати тестирања у протекла два дана допринели су да Штаб за ванредне ситуације на територији општине Алексинац из превентивних разлога прогласи ванредну ситуацију која важи за територију ове локалне самоуправе. То доноси нова ограничења када су у питању скупови, рад угоститељских објеката, теретана, салона и слично.

Број урађених ПЦР тестова и број позитивних резултата у последњих десет дана, односно од 20 до 30. јула, указују да се појављује нешто непознато епидемиолозима. Од 320 лица њих 70 било је позитивно на вирус корона. Нарочито су били упозоравајући подаци од 24. јула, када је од 35 узорака позитивно било 14 и од пре два дана када је од 46 тестираних грађана 12 било позитивно. Резултати за 29 јучерашњих узорака се још чекају.

Од 23. јуна до јуче узети су брисеви код 365 особа и од тога је 90 тестова било ковид позитивно, односно толики број наших суграђана је у овом периоду евидентиран као заражен.

– Њих 70 у последњих 10 дана, што значи седам дневно у просеку. И тај пораст, који је далеко од драматичног, ипак указује да се нешто догађа и зато је донета одлука на кризном штабу да се уведе ванредна ситуација и неке мере пооштре из чисто превентивних разлога. Што се тиче стања у ковид амбуланти оно се побољшава од прошле недеље која је била најгора по броју прегледа, а ми увек пратимо пре свега број првих прегледа. То је оно када човек дође код лекара да се пожали да има неке тегобе које личе на ковид-19, а ове недеље тај број падао је испод 30 дневно и има тенденцију благог пада и даље. И ми се због тога надамо да ће нове мере допринети да у наредном периоду број оболелих настави да пада – каже епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља, који напомиње да је број прегледа у амбуланти ове недеље највећи, али да се ради о доминантно контролним прегледима. 

Kovid ambulanta Žitkovac
Подаци Дома здравља

Др Живадиновића то не изненађује јер, како објашњава, када сваке недеље има све више оболелих онда ће и број контролних прегледа да расте.

– То је када људи дођу да се пожалиле на неке нове тегобе и то је врло добро. Стално напомињем, без обзира на оптерећење здравства, да је јако важно да се пацијенти при сваком погоршању обрате лекару. Ми смо због тога и појачали број лекара у ковид амбуланти у Житковцу од пре пет дана, тако да имамо једну међусмену, увели смо и трећег лекара од 10:00 до 16,30. Управо из разлога да охрабримо те људе који имају нове тегобе јер верујте ово је веома опака болест. Код оних код којих је тежи облик врло брзо може да дође до значајног погоршања и зато је важно јавити се лекару на време – објашњава др Живадиновић.

Korona

Тумачећи тренутну ситуацију, први човек Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић објашњава да је општински штаб на препоруку струке донео одређене одлуке и да ситуација није за потцењивање.

– Ради се о томе да је општина Алексинац имала један период од 18. маја до 23. јуна ове године да није био ни један једини позитиван пацијент на ковид. Пет недеља је било практично без иједног позитивног. Од 23. јуна, када се поново у целој држави појавио други талас ове епидемије, имали смо деведесет позитивних, с тим да у последњих 10 дана од 320 тестираних грађана 70 је позитивно. И ми смо имали једну ситуацију да је практично било смиривања. Највећи број заражених је био у периоду 22, 23. и 24. јула, пре седам дана, и тај број опада. Међутим имали смо један налаз за који немам објашњење, да је 29. јула, пре два дана, од 46 тестираних грађана дванаесторо позитивно. Практично да се то није тада десило ми бисмо могли да кажемо да је број позитивних у опадању и да имамо повољну ситуацију.

Такође, оно што је повољно и према извештају Дома здравља и Болнице, у ковид амбулантама ми имамо пад, чак и значајан пад првих прегледа што говори да је мањи број заражених људи или људи који имају тегобе, што је веома важан показатељ кретања епидемиолошке ситуације. После пада константног броја позитивних имали смо ту бројку која још увек не значи да се нешто драматично дешава. Међутим да не бисмо дошли у ситуацију да имамо ново жариште, предложили кризном штабу да донесе одређене мере из своје надлежности, а кризни штаб је то јутрос и урадио – објашњава др Видић, уз напомену да се не слаже са мишљењима да је Алексинац ново жариште.

Podaci Opšte bolnice
Подаци Опште болнице

Директор алексиначке болнице упозорава да је међу оболелима све већи број младих и грађана средњих година, што наводи на закључак да до заражавања најчешће долази контактом.

– Могу да кажем да је 60 до 70 процената младих људи, то је седамдесето, осамдесето и деведесет и неко годиште. Значи од 22 до 40 и кусур година, је популација која убедљиво најчешће оболева. Тако да смо ми задовољни с једне стране, да немамо старију популацију која је веома угрожена и због година и због пратећих болести, али с друге стране имамо младе људе од којих многи и не знају да су болесни. Има занимљив податак који је изнео директор Дома здравља, пошто од пре неколико дана Дом здравља има право на комерцијално тестирање ПЦР, да је већи број људи новооткривених оних који траже потврду да су негативни због путовања. Да ти људи нису ни знали, планирају путовање и када дођу по потврду они су позитивни. Шта то значи, човек је без симптома дошао, иде на летовање, оно испадне да је позитиван и то је оно што је опасно, ко зна колико је тих људи – упозорава др Видић.

Podaci Opšte bolnice
Подаци Опште болнице

Од пре неколико дана Општа болница у Алексинцу добија информације о пацијентима које упућује на лечење у ковид одељења Клиничког центра Ниш.

– Од ових 70 позитивних који су регистровани методом ПЦР, седам пацијената је упућено у Клинички центар Ниш. Имамо повратну информацију да су они са средње тешком клиничком сликом. Тако да нико за сада, колико је нама познато, није животно угрожен – каже др Видић, али уз ограду да због непредвидљивости болести може доћи и до промене почетног стања, тако да ову информацију треба схватити само као тренутну.

 

7 коментара

  1. Dr. Vidiću,
    Imamo li mi , stanovnici opštine Aleksinac , pravo na svakodnevne izveštaje o trenutnom stanju broja obolelih u opštini ili ne?Vaše ponašanje i ponašanje uvaženog predsednika kriznog štaba je za svaku osudu.SRAMOTA!!!Do sada ste, od početka pandemije, objavili samo jedan presek stanja pre dvadesetak dana i to je sve.Neodgovorno, neodgovorno, neodgovorno…Pisaću Vučiću.

  2. Potpuno je nejasno kako u Aleksincu nije do sada bilo obavezno nosenje maski. Cekali se da znacajno poraste broj zarazenih pa da gasite vatru. Suludo i jako glupo. A sto se tice toga da u tom navedenom periodu nije bilo zarazenih to je netacno jer je moj brat imao Koronu ali Vi miste testirali pa tako i nije bilo zarazenih. Posle 15 dana ste ga testirali a on je uveliko bio bolestan. Nema testiranja pa time ni zarazenih

  3. Koliko ste imali obolelih prosle godine u isto vreme od drugih virusa. Morate da prestanete da padate u tv trans koje vam servira televizija.

  4. Od ovakve nezposobne sNs vlasti, ovo se moglo i ocekivati.Kazete da su gradjani krivi za ne nosenje maske i ne postov.fistance.PA LICNO SAM VIDELA BASE DOKTORE KOJI NE NOSE MASKE, KOJI SEDE SA DRUSTVOM PO KAFICE I STA ONDA DA RADE GRADJANI? LEP PRIMER DAJETE.A DA NEKO OD POLICAJ.PROSETA ULICOM, BOZE SACUVAJ!

  5. Koje vanredno stanje kada je grad pun ljudi od kojih ni trećina ne nosi masku. Kafići su takodje puni bez propisanog rastojanja…ko uopšte kontroliše te mere ili one postoje samo na papiru

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 6 =