Заштита од Ковида 19 у Алексинцу: Ове три особе су се прве вакцинисале

Вакцинација против вируса корона крајем прошле седмице почела је и на територији општине Алексинац, а у петак 8. јануара први су вакцину примили здравствени радници. На три пункта, поред здравствених радника Дома здравља Алексинац и Опште болнице Алексинац, вакцинисани су и радници Дома за одрасла лица у Кулини, као и корисници Геронтолошког центра Јеленац.

Према објави на званичном сајту алексиначког Дома здравља први су се вакцинисали директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић, помоћник директора Дома здравља др Драган Стаменковић и директор Опште болнице Алексинац др Горан Видић.

Др Горан Видић, директор Опште болнице Алексинац

− Укупно је вакцинисано у петак 155 особа. Већ нам је у петак најављено да стиже руска вакцина, очекујемо је у току ове недеље. Набавили смо оно што је потребно за њено чување, складиштење. За њу нису потребни онако строги услови чувања, замрзивач од -80 итд., већ само од -20 степени. Тако да смо тај замрзивач обезбедили ових дана и чекамо вакцину. Не знамо тачно ког ће дана доћи − каже за наш портал епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

Он напомиње да су вацинисани сви запослени и корисници који су хтели да приме тренутно доступну вакцину. Вакцинација је обављена америчком вакцином Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine. Давање друге дозе заказано је за 29. јануар 2021. године.

Како је објављено на званичном сајту ове здравствене установе, ове недеље се очекује испорука руске вакцине за заинтересоване из истих приоритетних група, а веома брзо се очекују додатне дозе свих доступних вакцина и за све остале заинтересоване.

Др Драган Стаменковић, помоћник директора Дома здравља Алексинац

На званичном сајту Дома здравља можете прочитате основне информације о доступним вакцинама против Ковида 19, о томе како штите, који су ризици и ко их сме примити.

Ми смо разговарали са појединим здравственим радницима који су примили вакцину и они су нам казали да се добро осећају и да немају тегобе, а да су од нежељених ефеката имали благи једнодневни бол и црвенило на месту убода.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Google).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − 3 =