„Заробљено времеˮ отворило Ал рок фест

Громогласан аплауз проломио ce синоћ у препуној сали Дома омладине након завршетка пројекције документарног филма „Заробљено времеˮ, филма о Пеци Поповићу, једном од првих и најутицајниjих рок новинара на просторима некадашње Југославије. У овом документарном филму у трајању од 105 минута појављују се многи значајни актери некадашње музичке сцене од Вардара до Триглава.

Сценариста и редитељ филма Милан Никодијевић, дугогодишњи новинар, директор и главни и одговорни уредник Радија Врњачка Бања и директор Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи захвалио се присутнима на оваквом аплаузу који за њега није био куртоазан већ искрен што је доказ да су он и Пеца Поповић направили добар посао.

‒ Ја с поносом признајем да је Пеца Поповић човек који је пресудно утицао на мене, било преко радио таласа или путем новина и мој животни сан је био да са њим пропутујем и посетим митска места југословенског рокенрола. И драго ми је кад публика препозна да ово није прича само о рокенролу, већ прича која говори и о политичким, идеолошким, социолошким и културолошким сегментима и дометима државе у којој смо ми живели, тог нашег емотивног завичаја где је рокенрол био важан – закључио је Никодијевић.

На почетку свог обраћања, Петар Поповић је рекао да је у Алексинцу први пут и да је позив Центра за културу и уметност прихватио са задовољством, посебно због чињенице да је жена која је њега одгајила била Смиља Митровић из Бобовишта, па је долазак у Алексинац за њега, како је нагласио, обавеза према свом одрастању и годинама које је провео уз Смиљу.

‒ Ми смо нашу будућност изабрали, ми смо нашу будућност проживели. Ми смо били део једног времена и простора који су били добри, имали смо ауторе којих се не стидимо, имали смо јунаке које смо волели, због њих смо заволели места која нисмо знали, због њих смо научили неке речи за које смо мислили да имају друго значење. Из њихових песама смо ухватили неке мудрости које нису биле у читанкама и обавезној лектири а без којих данас наша старост не би имала смисла, јер то је смисао нашег стваралаштва. За мене је рокенрол највећа уметност 20. века. Он је одгајио и охрабрио најталентованије људе из друге половине 20. века не само у музици, него и у позоришту, сликарству, литератури. И кад остарите онда сте срећни кад идете по тим неким адресама одрастања а снимање овог филма ми је то омогућило – рекао је Пеца Поповић.

Осим филма „Заробљено времеˮ, историја југословенског рокенрола преточена је и у серију од пет једносатних епизода чије се приказивање очекује на јесен.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 17 =