vakcina

Зaнимљиви подаци о вакцинацији против сезонског грипа

На вакциналном пункту у алексиначком Дому културе осим вакцине против ковида, заинтересовани грађани могу да приме и заштиту од сезонског грипа. До сада је на територији општине од прошлог четвртка, када је почела вакцинација, дато 334 дозе вакцине.

По речима директора Дома здравља др Родољуба Живадиновића, могућност да се вакцинишу немају само грађани који дођу на пункт у граду, већ служба покрива и непокретна лица на терену, али и кориснике у разним социјалним установама којих има много на територији општине.

‒ Вакцина против грипа намењена је, пре свега, хроничним болесницима, затим особама старијим од 65 година, лицима запосленим у јавним службама, особама са високим ризиком од пратећих компликација од разних хроничних болести и наравно, законска је обавеза од пре пар година да здравствени радници и радници социјалне заштите морају да приме ову вакцину ‒ каже директор др Живадиновић, који је по струци епидемиолог.

На питање какав је одзив наших суграђана када је у питању вакцинација против сезонског грипа, наш саговорник је изнео занимљиве податке.

‒ Прошле године смо имали апсолутни вишедеценијски рекорд у давању броја вакцина, тј. у давању вакцина, око 3000, то је био званични апсолутни рекорд. Иначе годинама уназад било је око 1000, а пре тога док је било време када није било свих ових небулозних прича против вакцина, тада смо имали неки стандард око 2000 доза. Од прошле године смо практично прекорачили тај вишегодишњи и некадашњи стандард ‒ објаснио је др Живадиновић.

Вакцина за сезонски грип, за сада, у алексиначкој здравственој установи има довољно.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =