Заинтересовани грађани могу још увек да провере свој статус у бирачком списку

Јединствени бирачки списак је јавна исправа у којој се води јединствена евиденција држављана Републике Србије који имају бирачко право. Део Јединственог бирачког списка за територију општине Алексинац изложен је у седишту Општинске управе Алексинац, у улици Књаза Милоша 169, канцеларији бр. 12. Грађани са територије наше општине могу да провере да ли су уписани у бирачке спискове и евентуално да поднесу захтев за промену у њему до 17. маја.

На улазу у зграду Општине стоји обавештење у коме се јавност упозорава да се увид у део Јединственог бирачког списка врши путем рачунарске опреме уношењем јединственог матичног броја грађана у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

Захтеве за доношење решења на којима се заснивају промене у делу Јединственог бирачког списка грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији општине Алексинац, могу поднети Општинској управи, Одељењу за општу управу и друштвене делатности у времену од 7 до 15 часова сваког радног дана и суботом од 8 до 15 часова, најкасније до дана закључења бирачког списка 17. маја 2024. године до 24 сата.

Од проглашења изборне листе, право на увид и подношење захтева за промене у бирачком списку има и подносилац изборне листе, или лице које он овласти, по истом поступку по коме то право имају и грађани. Уз захтеве се прилажу овлашћење и потврдни докази.

Грађани могу од расписивања избора за одборнике скупштине општине до најкасније пет дана пре закључења бирачког списка 11.маја 2024. године до 24 часа, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за одборнике скупштине општине гласати према месту боравишта на територији општине Алексинац (изабрано место гласања).

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak уношењем података о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 1 =