Данас је Марковдан – градска слава Алексинца

По календару Српске православне цркве, данас, трећег дана Ђурђевдана, верници прослављају Марковдан, а општина Алексинац обележава своју градску славу.

Традиционално, градска слава обележена је литургијом, која је почела у раним јутарњим сатима на темељима храма Светог Марка на Брђанки, након које се приступило резању славског колача.

Овогодишњи колачар, Никола Петровић, предао је део колача Драгани Ранђеловић, која ће се у улози колачара наћи наредне године. По завршетку богослужења на темељима овог храма, за разлику од минулих година, није уследила традиционална литија кроз парк и главним улицама до цркве Светог Николе због лошег времена.

У порти цркве, поред записа, уследило је резање славског колача уз присуство представника општине, директора јавних установа, ученика и грађанства.

Организатори обележавања градске славе били су Црквена општина Алексинац и Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац.

У Алексинцу се Марковдан од давнина обележава као градска слава, а обележавање овог празника обновљено је 2003. године, када су и постављени темељи цркве Светог Марка на Брђанки.

2 коментара

  1. Treba sve koji se okupljaju da je sramota jer skoro ako se ne varam 20.godina se pije na temeljima crkve i daju prazna obecanja a od crkve ni traga.Da se svake godine novac koji se daje Tijani odvajao za crib do sada bi bila sazidana i ne samo ona nego i crkve na rudniku.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − 1 =