Za željenu vakcinu čeka se termin

Vakcinacija na području opštine Aleksinac se odvija po ranije najavljenom rasporedu. I dok zvanični podaci ne ukazuju na probleme, nezvanične informacije koje dobijamo od naših čitalaca ukazuju da nije sve idealno i očekivano. To se odnosi na seoske sredine gde je u pojedinim selima, koja su kasnije došla na red, bila samo jedna vrsta vakcine, najčešće britansko-švedskog proizvođača „Astrazeneka”.

Preme tumačenju jednog od prisutnih,zainteresovani građani u tim selima za vakcinu drugog proizvođača mogli su da se prijave, ali će cepivo najverovatnije dobiti na punktu u Aleksincu.

Međutim, predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević najavljuje ponovni obilazak sela.

– Građani koji su došli na punkt, ali nisu vakcinisani, jer nije bila dostupna vakcina koju žele, prijavljivali su se preko eUprave i dobiće poziv da dođu u Aleksinac, ali mi ćemo u svakom slučaju onog trenutka kada imamo vakcine na stanju ponovo praviti akciju i ponovo obilaziti mesne zajednice. Prvim planom smo obišli oko 43 mesne zajednice, a znate i sami da na teritoriji opštine Aleksinac imamo 72 naselja. Prema tome, imamo i naselja gde treba tek da odemo u drugom krugu, a vratićemo se i tamo gde smo bili sa vakcinama, jer se uredno vodila statistika o tome koje vakcine bi građani da prime u tom naselju − kaže prvi čovek opštine i komandat Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Za direktora Doma zdravlja dr Rodoljuba Živadinovića odziv za vakcinaciju biće sigurno mnogo bolji nego što se očekivalo u startu. I on je najavio ponovni obilazak seoskih naselja i dopremanje novih doza.

− Čim se taj ciklus završi krećemo i u naselja koja nismo obilazili do sada, a ponovićemo i ova naselja koja su već naše ekipe obišle upravo iz razloga što nismo imali sve vakcine na raspolaganju stalno. Recimo trenutno imamo „Fajzerovu ”i „Astrazeneku”, do kraja nedelje treba da stigne i ruska. Naredne nedelje očekujemo da možda stigne i kineska. U svakom slučaju bićemo na terenu sve dok ima zainteresovanih za vakcinaciju − kaže dr Živadinović.

I pored ovih malih problema oko željene vakcine sve je veći broj građana opštine Aleksinac koji su se zaštitili vakcinisanjem. Prema objavi na zvaničnom sajtu Doma zdravlja vakcinisano je 9.497 osoba, što je 23,3 odsto odraslog stanovništva opštine Aleksinac, odnosno 19,9 odsto ukupnog stanovništva. Do sada je kompletno vakcinisano, sa dve doze, 5.066 osoba (američkom, kineskom i ruskom vakcinom), što je 12,4 odsto odraslog stanovništva.

Najviše je vakcinisano kineskom vakcinom 6.454 osoba, a dato je i 1.131 američkih, 1.164 ruskih i 748 Astrazeneka vakcina.

Danas se završava vakcinacija po selima po već ranije objavljenom rasporedu. Mobilne ekipe Doma zdravlja organizaciono potpomognute Crvenim krstoma Aleksinac su obišli četrdesetak naselja u kojima su mogli da se vakcinišu i zainteresovani građani iz okolnik sela. Da li će ova akcija biti u dogledno vreme ponovljena za sada nemamo informacije. Što se tiče grada, kako je naš reporter proverio na licu mesta, danas je bez zakazivanja mogla da se prime dve vakcine „Fajzerova“ i „Astrazeneka“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 3 =