За жељену вакцину чека се термин

Вакцинација на подручју општине Алексинац се одвија по раније најављеном распореду. И док званични подаци не указују на проблеме, незваничне информације које добијамо од наших читалаца указују да није све идеално и очекивано. То се односи на сеоске средине где је у појединим селима, која су касније дошла на ред, била само једна врста вакцине, најчешће британско-шведског произвођача „Астразенека”.

Преме тумачењу једног од присутних,заинтересовани грађани у тим селима за вакцину другог произвођача могли су да се пријаве, али ће цепиво највероватније добити на пункту у Алексинцу.

Међутим, председник општине Алексинац Далибор Радичевић најављује поновни обилазак села.

– Грађани који су дошли на пункт, али нису вакцинисани, јер није била доступна вакцина коју желе, пријављивали су се преко еУправе и добиће позив да дођу у Алексинац, али ми ћемо у сваком случају оног тренутка када имамо вакцине на стању поново правити акцију и поново обилазити месне заједнице. Првим планом смо обишли око 43 месне заједнице, а знате и сами да на територији општине Алексинац имамо 72 насеља. Према томе, имамо и насеља где треба тек да одемо у другом кругу, а вратићемо се и тамо где смо били са вакцинама, јер се уредно водила статистика о томе које вакцине би грађани да приме у том насељу − каже први човек општине и командат Општинског штаба за ванредне ситуације.

За директора Дома здравља др Родољуба Живадиновића одзив за вакцинацију биће сигурно много бољи него што се очекивало у старту. И он је најавио поновни обилазак сеоских насеља и допремање нових доза.

− Чим се тај циклус заврши крећемо и у насеља која нисмо обилазили до сада, а поновићемо и ова насеља која су већ наше екипе обишле управо из разлога што нисмо имали све вакцине на располагању стално. Рецимо тренутно имамо „Фајзерову ”и „Астразенеку”, до краја недеље треба да стигне и руска. Наредне недеље очекујемо да можда стигне и кинеска. У сваком случају бићемо на терену све док има заинтересованих за вакцинацију − каже др Живадиновић.

И поред ових малих проблема око жељене вакцине све је већи број грађана општине Алексинац који су се заштитили вакцинисањем. Према објави на званичном сајту Дома здравља вакцинисано је 9.497 особа, што је 23,3 одсто одраслог становништва општине Алексинац, односно 19,9 одсто укупног становништва. До сада је комплетно вакцинисано, са две дозе, 5.066 особа (америчком, кинеском и руском вакцином), што је 12,4 одсто одраслог становништва.

Највише је вакцинисано кинеском вакцином 6.454 особa, а дато је и 1.131 америчких, 1.164 руских и 748 Астразенека вакцина.

Данас се завршава вакцинација по селима по већ раније објављеном распореду. Мобилне екипе Дома здравља организационо потпомогнуте Црвеним крстома Алексинац су обишли четрдесетак насеља у којима су могли да се вакцинишу и заинтересовани грађани из околник села. Да ли ће ова акција бити у догледно време поновљена за сада немамо информације. Што се тиче града, како је наш репортер проверио на лицу места, данас је без заказивања могла да се приме две вакцине „Фајзерова“ и „Астразенека“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + seven =