За здрав живот битна исхрана и физичка активност

Како ове године 7. април – Светски дан здравља пада у недељу, обележавање овог празника уприличено је данас традиционалном акцијом Дома здравља Алексинац која се одржава у сарадњи са овдашњим Црвеним крстом.

У Туристичко информативном центру Алексинац, у центру града, екипа ове здравствене установе током преподнева заинтересованим пролазницима мерила је бесплатно крвни притисак и ниво шећера у крви, а докторка Натали Манасић је давала савете.

− Многи пацијенти, и то се показало и сада, дођу и при мерењу откријемо први пут повишени притисак. Упућујемо их даље на проверу, редовну контролу и да се јаве изабраном лекару уколико се притисак одржава у вишим нивоима од дозвољеног − појашњава др Манасић.

Како каже докторка, поред основног мерења и лекова који се дају за повишен крвни притисак, веома је битно да пацијенти воде здрав живот у смислу исхране и физичке активности, пошто је данас углавном заступљен седелачки начин живота.

− Што се тиче исхране, то је посебна прича, зна се да се данас људи, генерално ове западне цивилизације, веома лоше хране. Најзаступљенији су угљени хидрати, па је високог притиска који је на неки начин и пратећа болест дијабета, шећерне болести. Пацијентима је потребно објаснити шта они треба да једу и у којој количини и шта више треба да једу да би се тај ниво шећера, а самим тим и високог притиска смањио − додаје наша саговорница.

Иначе, данашња акција је била веома успешна, јер је током два сата акције прегледано преко 60 пацијената, који су након прегледа од волонтера овдашњег Црвеног крста добила воће.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 3 =