Пети април – дан који ће остати упамћен као дан страдања

Пети април, исто сунчан дан као и пре четврт века када нико није ни слутио да ће те кобне ноћи НАТО агресор изменити изглед центра Алексинца и породице у две улице завити у црно.

Данас, после 25 година, пригодним програмом и полагањем цвећа на споменик жртвама НАТО агресије одата је пошта страдалима у НАТО бомбардовању, али није заборављено сво страдање, стрепња и материјална штета коју је овај мали град претрпео те 1999. године када је било најтеже и тада је било највише жртава.

У 21.35 бомбардован је цивилни део града. Са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 цивила, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, а знатно оштећена, поред осталих и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Уништено је 35 породичних кућа и 125 станова, аутобуска станица и привредни објекти. Једна од бомби је са лица земље збрисала Улицу Душана Тривунца са шест породичних кућа, а десет је уништено у Улици Вука Караџића.

Тим поводом Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских догађаја општине Алексинац обележио је овај датум пригодним комеморативним скупом. Прво је свештенство служило помен, а потом су чланови породица страдалих, делегације Општине Алексинац, Удружења бораца, Удружења пензионера, Удружења резервних војних старешина, Удружења пензионера инвалида рада, Демократске странке Србије и Клуба добровољних давалаца крви „Хумано срце” положиле цвеће на спомен-обележје.

Након полагања цвећа присутнима се обратио председник општине Алексинац Далибор Радичевић рекавши да се овим скупом обележава 5. април, који ће у историји Алексинца остати упамћен као још један дан страдања. Дан када је „Милосрдни анђео”, односно НАТО алијанса гађала центар Алексинца. Не легитимне војне циљеве, него мирне људе који су бомбе сачекали у својим креветима.

− Сви ми се сећамо тог дана као нечега што никако не можемо заборавити. Дан када је овај простор био у рушевинама. Рушевине се обнове. Овде више нема рушевина, али остаје бол за оним људима који су овде изгубили животе. Окупили смо се данас да одржимо још један помен и да се сетимо њих − поручио је председник Радичевић присутнима. 

Обележавање овог датума завршено је пригодним културним делом програма који је припремио Центар за културу и уметност Алексинац. Након програма посетиоци су могли да погледају и изложбу фотографија разрушеног Алексинца фотографа Хаџи Миодрага Миладиновића насталих након овог бомбардовања која је постављена на платоу у центру града.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − twelve =