За Савет извештај непрофесионалан – Саветник за заштиту права пацијената цитира Дарвина

Извештај о раду саветника за заштиту права пацијената у прошлој години још једном није добио зелено светло Савета за здравље општине Алексинац. Чланови овог тела су на седници, одржаној у петак поподне остали код својих оцена, изнетих на претходном састанку, да Извештај о раду није написан у правно прихватљивој форми, већ је више есеј где су изнети лични ставови и запажања. То би се могло закључити из дискусије присутних на седници, након поновног разматрања овог документа.

Савет је већ раније, на прошлом састанку, заузео сличан став и затражио од саветника за заштиту права пацијената да конкретизује Извештај и презентује га у правно стилски прихватљив документ.

С друге стране, саветник Драган Михајловић, правник у Општинској управи, остао је при ранијим ставовима изнетим у Извештају. У том извештају саветник је рад појединих здравствених служби и понашање појединаца описао врло негативно, на појединим местима у литерарном стилу, иако је било свега шест писаних приговора. Он је навео да су се остали плашили да потпишу пријаву.

Savet i savetnik
Одговор саветника за заштиту права пацијената Савету за здравље

У писменом одговору, који је проследио Савету, након што му је затражено да конкретизује и уобличи извештај, Михајловић је појаснио зашто не жели да преуреди споран документ, задржавши претходни слободан лични стил обраћања. Он је поручио, помало револуционарно, члановима Савета да су они одлучили да његов извештај не прође, односно како је написао NO PASARAN, не оспоравајући да на то имају право. Затим се позвао на Дарвинову теорију еволуције поручивши да он не може против ње, јер су бескичмењаци настали пре од кичмењака. Очито, Михајловић тумачи неусвајање Извештаја као притисак на свој рад, па је на неки начин поручио да не може да буде „бескичмењакˮ.

Михајловић се на крају писаног одговора захвалио Савету на десетогодишњој сарадњи. Како је истакао, реч је о „пословима добровољног и, са његове стране, бесплатног – неплаћеног, помагања људима у невољиˮ, на које је, како је додао, поносан. Очито да је очекивао своју смену. То се није десило, већ су чланови Савета само учврстили став, слободно казавши да је Извештај, у неку руку, непрофесионалан.
И то није спорно. Примећује се да је он написан врло емотивно, у тренутку када су жалбе незадовољних пацијента упућене саветнику биле велике. Добри познаваоци прилика додају, и у тренутку када се саветник и лично разочарао у услуге здравства након губитка сродника.

Приметно је да рад Савета различито виде саветник за заштиту права пацијената и поједини чланови општинског тела. Стиче се утисак да је саветник очекивао активније учешће Савета у решавању проблема, а с друге стране да постоје мишљења да је деловање Савета ограничено овлашћењима.
Како ће се разрешити ово мимоилажење није најбитније. Претпоставка је да ће оваква ситуација остати до Михајловићевог одласка у пензију за око три месеца. То ће бити добра прилика да се у процедури избора новог саветника узме у обзир оно на шта је садашњи саветник већ указао – да се јасно дефинише подршка његовом раду. То се односи на капацитете који му се стављају на располагање, као и какву ће материјалну накнаду добијати, поред редовне зараде као државног чиновника за присуство седницама после радног времена и ангажовање на терену.

Doktor
Извор илустрације: Freepik

Такође, пожељно би било да и сам Савет сагледа и сопствене могућности за проактивну политику као саветодавног тела. Односно његову улогу у доприносу креирања локалне политике јавног здравља, као и да се брине о квалитету, доступности и ефикасности здравствене заштите за сваког становника локалне заједнице.

Овако, да није сувише озбиљно, ово дописивање између Савета и саветника за заштиту права пацијената било би интересантније за друштвене мреже. Забавно, али без озбиљне тежине и утицаја које би требало да носе саопштења, одлуке и извештаји који имају карактер званичних документа надлежних појединаца и тела.

Извор насловне илустрације: Freepik

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =