За награду „Гордана Брајовић” седам кандидата

Након што је средином прошле седмице заседао жири 25. Књижевних сусрета “Гордана Брајовић” донете су већ прве одлуке о наградама из белетристике, радовима ученика основне и средње школе у категорији поезије и прозеи у области школске периодике.

Жиру у саставу Драган Хамовић, Бранко Стевановић, Драган Богутовић, Бранислав Ђорђевић и председник Зорана Опачић, уз присуство представника Центра за културу и уметност Алексинац  одлучио је да од пристигле педесет једне белетристичке књиге у ужи избор за награду „Гордана Брајовић” уђу 7 дела објављена током прошле године.

Зорана Опачић (извор фотографије: Википедија)

− Морам да кажем да сам задовољна као председник да се број и квалитет књига које стижу на конкурс ‘Гордана Брајовић’ повећава. Ове године смо добили књиге из различитих крајева Србије од више издавачких кућа, како малих тако и великих, што је знак да се све више говори о награди ‘Гордана Брајовић’, да она добија све вићи кредибилитет и поштовање. Такође су стигле и књиге из Републике Српске и неке од тих књига се налазе у ужем избору. То говори да се српско књижевно и говорно подручје одржава, да се писци баве различитим жанровима. − рекла је председница жирија Зорана Опачић и додала да је и ове, као и сваке године, било дела различитих жанрова, стигле су одличне збирке песама, збирке прича, стигле су неке врсте поема, романи.

Након заседања жири је у ужи избор издвојио “Мало-мало па слон” Дејана Алексића, “Барбара, Ката и два чуда једна” Растислава Дурмана, “Скровиште за тајну” Јелене Калајџије, “Успаванка за месец” Оливере Недељковић, “Бајка о Ноћурку и Даници” Милоша Петковића, “Село сас једана падеж” Власте Ценића и “Јунак у трегерима” Јове Чулића. Према најави, ови аутори биће гости Алексинца током „Дана Гордане Брајовић” и алексиначка књижевна публика имаће прилику да се лично упозна са њима.

Што се тиче тема књига које су пристигле на конкурс, ту је такође разноврстан избор.

− Аутори су се бавили и анималистиком, чини ми се ове године мало више него раније. Затим, аутори су се бавили јединством света, на пример односом месеца који посматра сва бића на Земљи. То је била једна од књига у ужем избору. Бавили су се савременим дечијим животом, односом у породици, неки су дотицали тему пандемије. Бавили су се односом електронског постојања и стварног постојања, а неки су се инспирисали фолклорном и митологијом и  то све говори колико је савремена књижевност за децу разнолика, разуђена, колико кореспондира са данашњом читалачком публиком и колико књижевни конкурс ‘Гордана Брајовић’ може да се похвали продукцијом која долази и које се разматра у конкурсу за најбољу књигу − додала је председница Опачић.

Иначе, на конкурс су стигле и две књиге које су научно популарне и које је жири оценио као одличне. Међутим, током жирирања нису узете у обзир за ову награду пре свега због тога што не постоји посебан огранак награда за научну популарну књижевност.

Након објављивања ужег избора књига ускоро се очекују и коначни резултати, не само за најбољу књигу већ и по свим категоријама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =