За крај концерт за памћење

Достојним програмом, ове године је спуштена завеса на пете „Дане Тихомира Р. Ђорђевића”. Синоћни концерт Бојане и Николе Пековић & Art Familу у Великој сали Дома културе и њихов спој традиционалног и модерног оставио је толики утисак на публику, да је њен громогласни аплауз навео ове уметнике да бисом продуже свој наступ.

− Некако временом ја сам се до те мере навикла да просто не могу ни да замислим да је то толико необично за друге. У нашој историји било је доста жена које су се бавиле гусларском праксом. Наравно, због патријархата који је био присутан, оне нису биле толико видљиве, али оне су постојале. Ја сам некако кренула уз мог оца, који је гуслар, када сам била мала и постепено је мој, да кажем, неки уметнички израз растао и ево данас је овде, на овом месту тренутно. Тако да је све спонтано некако ишло – рекла је за наш портал Бојана Пековић.

 

Иначе, спој гусала, најстаријег српског инструмента, и хармонике, најмлађег (прихваћеног), уз пратњу читавог оркестра маестралних извођача показао се као прави погодак. Још када целу атмосферу „зачини” женски глас уз гусле, то је оно што се не заворавља тако лако.

− Тај спој је настао 2012. године у серијалу „Ја имам таленат”. Ми смо се одвојено пријавили. Никада нисмо свирали заједно до тада, међутим продукција је одлучила да нас споји и тако смо ми послушали продукцију и на тај захтев направили и прво наше дело, које је отворило и овај концерт. Тако да, ето, те године је настао у ствари спој са хармоником и од те године па надаље ми градимо нашу уметничку породицу – открила је Бојана.

Организатор манифестције „Дани Тихомира Р. Ђорђевића” је Центар за културу и уметност Алексинац, суорганизатори су Огранак САНУ у Нишу, Одељење посебних фондова НБС, Алексиначка гимназија, а покровитељ је Општина Алексинац.


Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + four =