За Дан општине: Свечана академија, „Рибља чорба” и Жандармерија

Низом тродневних догађа биће обележен овогодишњи 5. јун, Дан општине Алексинац. Свечаности почињу већ у недељу, 4. јуна, када се од 11 часова у Градском парку Брђанка одржава „Ланетов фестивал игре” у организацији Предшколске установе „Лане”. Истог дана, у вечерњем термину, од 19 часова у Великој сали Дома културе заинтересоване грађане очекује традиционални концерт Градског културно уметничког друштва Алексинац.

Понедељак, 5. јун, је резервисан за централне догађаје. Док се на шеталишту код дрвених кућица буде одржавала Манифестација „Вредне руке” у организацији Удружење грађана „Радиност”, од 10.30 часова у улици Момчила Поповића, од 7. јула до Душана Тривунца, најављена је смотра материјално-техничких средстава Одреда Жандармерије у Алексинцу.

У 12 часова је Свечана академија у Великој сали Центра за културу и уметност са пригодним програмом, када ће бити и додељене награде и признања поводом Дана општине заслужним појединцима и колективима. Како смо незванично сазнали, постоји могућност да ће Свечану академију водити глумац Дејан Тончић.

После подне, од 15 часова, најављене су два догађаја у Великој сали Дома културе. Промоција приређених издања „Јурмуса и Фатима” и „Ослобођење шест нахија 1833” и Премијерно приказивање играно-документарног филма „Вода – Последњи дани пуковника Рајевског” у продукцији Алексиначког позоришта „Дука Јовановић”.

Свечано вече најављују глумци алексиначког „Театра 91” који ће у Великој сали Дома културе од 19 сати одиграти представу „Звездана прашина”. На завршетку Свечаног дана на Стадиону за мале спортове бесплатни концерт „Рибље чорбе”. У случају кише догађај се сели у Дом културе.
Уторак, 6. јун је у знаку младих. Од 12 часова на шеталишту у улици Књаза Милоша је „Мали сајам спорта” у организацији Спортског савеза општине Алексинац, а од 13 часова и 30 минута у Великој сали Дома културе додела награда студентима. Организација догађаја поверена је Канцеларији за младе.

Иначе, 5.јун се слави као дан наше општине, јер је на тај дан 1833. у Крагујевцу Кнез Милош Обреновић присајединио шест нахија међу којима је био и Алексинац са околином. Наиме, Турци су протерани из Алексинца још крајем 1832, од стране ослободиоца под вођством Кнез Милојка Ивковића, али се овај дан узима као званичан датум ослобођења Алексинца од Турака.
Овог јуна навршава се 190 година од ослобођена од Турака.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =