Poljoprivreda

За алексиначке пољопривреднике има још пара

Још десетак дана остало је до затварања јавног позива Општине Алексинац, односно Фонда за развој пољопривреде за доделу субвенција пољопривредницима са територије алексиначке општине који се баве производњом млека, воћарством, повртарством, гајењем цвећа и пчеларством.

Јавни позив је отворен до утрошка опредељених средстава или најкасније до 20. августа, а према речима надлежних, заинтересовани пољопривредници и даље могу да предају захтеве са пратећом документацијом, јер још нису утрошена сва средства. За разлику од минулих година када је само у првом дану пристизао довољан број захтева, ове године је у прва три дана јавног позива пристигло седамдесетак захтева, а сада један до два дневно.

Из локалног буџета за ове намене је издвојено 12 милиона динара, а корисник може конкурисати за подстицај у оквиру једне или више инвестиција до вредности од 100 хиљада динара, за разлику од досадашњих 450 хиљада. Према томе, ове године има средства да се најмање на 120 пољопривредника субвенционише од 60 до 75 одсто инвестиција без ПДВ-а, у зависности од врсте помоћи.

Cveće

Од ове године уведена је још једна новина, захтеви који су прихватљиви и испуњавају услове ће се одобравати по систему првопристиглих захтева до утрошка расположивих средстава, при чему предност у остваривању права на подстицај имају подносиоци захтева који нису користили средства Програма у оквиру мере Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава у претходне три године. Уколико након одобравања подстицаја таквим корисницима преостану средства одобраваће се средства подносиоцима захтева који су користили средства 2017, потом 2018. и на крају 2019. године.

Више информација, текст јавног позива и образац захтева за исплату подстицаја за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава у 2020. години може се преузети на сајту општине. Информације у вези са расписаним Јавним позивом доступне су и на телефон 018/809–040, сваког радног дана од 7 до 15 часова.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − seven =