Вртићи у Алексинцу почињу са радом: Неопходне потврде од послодавца и педијатра

И алексиначки вртићи од понедељка, 11. маја, крећу са радом, али у измењеним условима прилагођеним мерама које остају на снази и након укидања ванредног стања. То значи да ће услуге предшколске установе моћи да користе само они родитељи који немају где да оставе своје малишане док су на послу. По речима директорке установе Виолете Поповић, за сада са радом почиње само целодневни боравак у Алексинцу, и то у објектима у Мишићевој и Буцековој улици.

‒ Ова два објекта су у току ове недеље генерално сређена, дезинфикована и у потпуности смо их припремили за рад, у складу са инструкцијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства здравља. Отварање вртића је искључиво за целодневни боравак деце. У случају четворочасовног припремног предшколског програма и групе играонице васпитачи и даље настављају да раде са децом преко друштвених мрежа, као и до сада – објашњава директорка Поповић. 

Да би родитељи које је укидање ванредног стања вратило на радна места моги да оставе своју децу на чување васпитачицама, претходно ће морати да докажу да немају алтернативу, као и да доставе потврду педијатра да је дете здраво и да је уредно вакцинисано.

‒ Пријем детета у предшколску установу је могућ само уз потврду од стране послодавца, која доказује да су оба родитеља у радном односу и да није могуће да им се организује рад од куће – појашњава наша саговорница. 

Predškolsko u Tešici

У току претходне недеље обављено је анкетирање и тада се 78 родитеља изјаснило да су им неопходне услуге предшколске установе, док се, по речима директорке, приликом састављања списка пријавио мањи број родитеља. Они ће морати да се придржавају и одређених мера приликом довођења детета у предшколску установу.

‒ Сваког дана пре доласка у вртић родитељ је у обавези да детету и себи измери температуру и да у случају повишене температуре, знакова респираторних инфекција, попут кашља и кратког даха, или ризика од контакта са зараженима, дете не доводи у установу и да о томе обавести васпитача. Родитељ је у обавези да при одласку у предшколску установу обавезно носи маску. На улазу у објекат стајаће наш радник који ће дезинфиковати руке и биће постављена дезо баријера за обућу – напомиње директорка. 

Она саветује родитељима да покушају да обезбеде останак детета код куће у породичном окружењу, уколико оно има неко хронично обољење или је у непосредном контакту са хроничним болесницима и старијим лицима у породици.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + nine =