Време и цена смањују површине под пшеницом

На територији наше општине, а и Нишавског округа, агро-еколошке прилике углавном нису повољне са аспекта сетве озимих стрних жита и процена је да није посејано више од 20 одсто предвиђених површина под овим стрнинама.

Углавном и произвођачи нису имали у плану да посеју онолико колико се сеје у задње време, а саветодавци из Пољопривредне стручне и саветодавне службе Ниш баратају подацима да ће због оваквих ниских цена меркантилне пшенице и сетва бити за 20 одсто  мање у односу на вишегодишњи просек, што се тиче површина под озимом пшеницом. Међутим, ни време не иде у прилог произвођачима.

− Прво су биле јаке суше, и било је немогуће уопште обрадити основну обраду, припрему земљишта и целу сетву, а онда су наишле и велике кише које дуго трају и не дозвољавају произвођачима да машинама уђу на парцеле и да одраде саму сетву − каже Саша Станковић, саветодавац у ПССС Ниш.

Произвођачи који су располагали тежим тракторима и тањирачама и који су имали чисте њиве од корова, могли су на неким парцелама, зависно и од типа земљишта да одраде припрему и сетву редукованом обрадом земљишта, из два до три прохода тањирачом, тако да се већ на терену код таквих парцела могу видети усеви у фази почетка другог листа.

− Темпретаруре и влага погодују развоју усева, тако да већ имамо на неким парцелама и добре склопове биљака, јер су после сетве наишли повољни услови за она семена која су била у земљишту. Прогноза је та да ће се сетва померити, вероватно у децембар месец, с обзиром на овакве прилике, када би само дало време да произвођачи могу да уђу машинама и да посеју − додаје Станковић.

Препорука стручњака, да би се пожурило са сетвом, је да се опет уђе са тим машинама и одради редукована обрада земљишта, па чак и редукована сетва, јер сетва сејалицама са улагачима у оваквим условима, када је земљиште јако влажно, врло је отежана и немогућа. Чекати сада повољне тренутке да се све одради идеално и квалитетно врло је незахвално, тако да ће произвођачи сигурно сваки моменат искористити да на време и како год могу сејати жито.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =