Вредно дело које нема своју цену

Дом омладине у Алексинцу данас је био скоро мали за све посетиоце промоције књиге „Страдање народа Алексиначког Поморавља у Другом светском рату”.

Након дугог рада и истраживања четири аутора, једно капитално дело угледало је светлост дана. Аутори ове монографије су Мића Милојевић, Зоран Стевановић, Милан Милојевић и Милан Петровић, а у њој је обрађено неколико тема. Иначе, издавање ове монографије финансирало је по пројекту Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

‒ По том пројекту би требало да смо на књизи радили 6 месеци, међутим, идеја за једно овакво дело је много старија, а највише времена које је проведено на њеној реализацији је било у задњих 12 месеци. Ова монографија обиухвата 2266 имена, раунајући сва села која припадају алексиначкој општини и Суповац и Сечаницу који су седамдесетих година припадали алексиначкој општини ‒ рекао је Мића Милојевић, један од аутора монографије.

Љубитељи историје могу из ове монографије сазнати каква је била административна подела Алексиначког поморавља за време окупације, затим које су оружане формације деловале на овом терену и њихове борбе, а на крају је и попис жртава током рата по насељима.

Како стоји у овој књизи, страдања је било највише у самом Алексинцу, преко 350 жртава. Затим у селима која су гравитирала, тамо где су и борбе највише вођене, где су се кретале партизанске и друге јединице, а то је Мозгово, Бобовиште, Тешица, Трњане, Моравац и остала села која су такође имала своје страдале. У неким местима ћемо наћи несразмеру страдалих и броја становника.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 4 =