Вождова школа заједничким трудом добила зелени кутак за ученике

Током јуна месеца Вождов клуб родитеља аплицирао је за пројекат који спроводе Млади истраживачи Србије у сарадњи са партнерима уз финансијску подршку Европске уније. За пројекат под називом „Башта пет чула” пријавили су се са идејом да у школском дворишту Основне школе „Вожд Карађорђе” оплемене један део простора школског дворишта који је окружен бетоном и који је током зиме углавном скупљао воду, лед и био опасност да се ученици током великог одмора повреде. Пројекат је добио позитивну оцену донатора и ових дана кренуло се у његову реализацију.

Претходних дана уз подршку Општине Алексинац, Предузеће за путеве је уклонило бетонске плоче, а акцији су се прикључили и Комунално предузеће „Комуналне услуге” и ПУР „Ћерента” из Алексинца. Данас је на том простору направљена права мала оаза, препуна цвећа, воћа и поврћа и занимљивих детаља који је красе, зелени кутак у коме ће уживати све генерације ученика ове школе.

Фото: Саша Гидра Марковић

− Хтели смо да наши ђаци и у дворишту где проводе велики одмор имају једну лепу оазу. Тако да су родитељи уз подршку школе иницирали овај пројекат, добили смо средства, сачекали смо прво захлађење да посадимо биљке и улепшамо тај простор. Башта се зове „Башта пет чула” јер поред дрвећа имамо лимун, фрутелу, имамо парадајз, цвеће. Имамо и укусе и мирисе и боје. Имамо звончиће, стазице и верујемо да ће се овај почетни облик баште мењати током времена – рекла је за наш портал Маја Радоман Цветићанин, директорка Основне школе „Вожд Карађорђе”.

У данашњој акцији садње цвећа и биљака и улепшавања баште учествовали су ученици свих одељења која су данас имала наставу у сарадњи са родитељима и наставницима. Били су ту и ученици млађих разреда као подршка.

Основну школу су поред ученика и наставника, данас посетили представници локалне самоуправе, јавних предузећа и установа и донатори овог пројекта.

− Данас смо имали посету свих сарадника, предузећа из наше општине која су нам помогла, био нам је и председник у посети и са нама је и представник донатора Младих истраживача Србије, Београдске отворене школе. Идеја коју смо имали данас, да сви будемо уједињени и да научимо децу да док улажу у природу, могу од ње и нешто да очекују, се реализовала. Мислим да је то најважније – додаје Радоман Цветићанин.

У наредном периоду, током пролећа овај простор ће накнадно бити улепшан и оплемењен адекватним садржајима у виду цвећа и других биљака.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =