Volonteri

Волонтери Црвеног крста: Где и када затреба, ту су!

У овим тешким временима волонтери Црвеног крста Алексинац су за многе особе једина комуникација са спољним светом. Они су ту када треба да приме позив у кол центру, када треба да доставе хуманитарну помоћ, када у раним јутарњим сатима, у дозвољено време за старије, испред банака и продавница деле маске и заштитна средства. Волонтери дежурају и крај телефона за психо-социолошку подршку. Једноствно када је потребна нека хуманитарна активност, онда је најефикасније обратити се Црвеном крсту и њиховим волонтерима.

Једна од њих је и Анђела Живановић коју затичемо у кол центру, док одрађује своју смену. За себе каже да је навикла да има радне обавезе и када је настала ова ситуација осетила је да јој је дан „празан”.

‒ Навикла сам да радим, да имам неку радну обавезу. Када сам чула да се организује помоћ људима одмах сам се пријавила како бих била корисна, и како бих се и ја сама лепше осећала. Наша помоћ код суграђана изазива сигурност, да нису сами ‒ објашњава наша саговорница. 

Анђела објашњава да смо ми социјална бића и да нам је неопходна комуникација са другим човеком.

‒ Ова линија за психо-социјалну помоћ је релативно нова, тако да нисмо имали до сада много позива. Било их је пар и углавном се жале људи на анксиозност, на недостатак комуникације са другима. Ова линија помаже људима да лакше преброде ту самоћу у виду разговора ‒ објашњава нам ова волонтерка свој тренутни задатак. 

Да њихов рад јавност зна да цени показују и жене из Кормана, Тешице и Бовна, које уз организациону помоћ Друштва за развој креативности из Алексинца често „часте” волонтере домаћом и укусном храном.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =