Atos Origin YOG Staff Group 04

Vladan Todorović – ekspert za sajber bezbednost

Da svet ume da prepozna dobre stručnjake, čak i kada potiču iz malih sredina i siromašnih zemalja, svojim primerom pokazao je naš sugrađanin Vladan Todorović, ekspert u oblasti obezbeđivanja IT sektora. Bogato međunarodno iskustvo, mnogobrojni projekti sa berzama i bankama, obezbeđivanje IT sektora na nekoliko olimpijskih igara, doveli su ga u red jednog od najcenjenih sajber sekjuriti eksperata u svetu.

ISLA Award 2016 III
Svetsko priznanje za postignute rezultate 

Po svemu sudeći odskočna daska u karijeri bila je Letnja Olimpijada u Atini 2004. godine, kada je Vladan prihvatio da se nađe u timu stručnjaka zaduženih za bezbednost informatičkog sistema ove velike organizacije. U to vreme radio je na Kipru i imao, kako kaže, veću zaradu, ali je želja da nauči nešto novo i da sazna kako veliki organizacioni sistemi funkcionišu bila presudna.

–    Izazov kod olimpijskih igara je u tome što, recimo, ako štitite neku fabriku ili instituciju možete usled napada hakera da odsečete napadnuti internet link i da narednih nekoliko dana nastavite rad bez interneta. Kod olimpijskih igara nije tako, već sve mora da se desi u određenom trenutku. Od trenutka kada neko stupi na finiš liniju u trci, mi smo imali rok od 300 mili sekundi da dostavimo te rezultate svim novinarima u svetu, gde god da se oni nalaze. Ako ne bude dostavljena informacija, penali se plaćaju nekoliko miliona. Iz sajber bezbedonosne perspektive to je skroz novi izazov, jer morate da imate proaktivne, preventivne kontrole da biste bili sigurni da ne može biti problema u trenutku realizacije tih sportskih događaja – objašnjava Todorović.

Zahvaljujući besprekorno odrađenom poslu u Atini, gde se posebno istakao u unapređivanju softvera za sajber sekjuriti monitoring, Vladan je kasnije angažovan i na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu 2008, a dve godine kasnije bio je glavni IT menadžer za Olimpijske igre u Singapuru, gde je takođe postigao zapažene rezultate.

Ceo tekst možete pročitati u PDF verziji AL novina, koja je dostupna na ovom sajtu

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 3 =