Вило се коло и у Брадарцу

Сала Дома културе у Брадарцу синоћ је била мала да прими све мештане овог и околних села који су били заинтересовани да пропрате други, такмичарски, део овогодишњих „Михољских сусрета села” у општини Алексинац.

Караван „Михољских сусрета села” синоћ се након прошлонедељног гостовања у Глоговици обрео у Брадарцу, где је одржан једночасовни програм током кога су посетиоци могли да уживају у фолклору, песми и музици. Према већ устаљеном обичају, програм је и овог пута почео здравицом коју је говорио Лука Дојчиновић, а потом су фолклораши Културно-уметничког друштва „Младост” из Житковца својим наступом забавили публику и сплетовима провели је широм Србије. Са бине тамошњег Дома културе поред игре, чула се и традиционална песма у извођењу Анђелије Момчиловић, а такође и звук хармонике Душана Урошевића. Поред игре и песме, приказана је и сцена из народних обичаја, а овог пута су се житковчани одлучили за Додоле.

Као што традиција налаже, за домаћине из Брадарца изложбу домаће радиности, ручних радова и сувенира изложиле су чланице Етно удружења „Корман” из Кормана.

Након Брадарца, кроз недељу дана, наредног четвртка „Михољски сусрети села” гостују у селу Лоћика и тамо ће наступити ансамбл Културно-уметничког друштва „Видовдан” из Великог Дреновца, а своје ручне радове представиће Удружење жена „Видовданке” из истог села.

Иначе, ова манифестација обухвата активности у којима учествује становништво села, циљ ове манифестације је богаћење друштвеног живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа, а спроводи се под покровитељством Министарства за бригу о селу и Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 5 =