Велико интересовање за вакцинисање – „борба” за нове дозе

Интересовање грађана општине Алексинац за вакцинацију је добро и чак изнад очекивања. Почела је вакцинација без заказивања по селима, али се одвија и уграду. Како је сопштено из Дома здравља у Алексинцу, који спроводи имунизацију, просечно се на дневном нивоу апликује до 200 вакцина. Вакцинисање се врши по већ направљеном плану чиме је покривене око 40 локација на територији општине Алексинац. Из ове здравствене установе кажу да ће се након вакцинације по опредељеним већим насељима ићи и у друга села, када буде било додатних количина вакцина, а дотле сви грађани се могу вакцинисати на једном од наведених пунктова.

Извор фотографије: Црвени крст Алексинац

На званичном сајту Дома здравља објављена је и информација да се од данас на пункту у Алексинцу даје икључиво британска вакцина „Астрзенека”, а на пунктовима у селима махом се апликује кинеска вакцина, које има највише. Такође, у овом обавештењу стоји и констатација да се због великог интересовања грађана у целој Србији очекује да кинеска вакцина нестане пре него што стигне наредни контигент у Србију. Од тог тренутка вакцинација ће се обаљати британском вакцином.

О добром одзиву за вакцинацију и могућности да ће можда касније доћи до померања распореда вакцинације по селима говорило се и на данашњој седници Општинског штаба. У изјави за наш медиј директор Опште болниције др Горан Видић, уз напомену да се тим послом бави његов колега, предочио нам је тренутну ситуацију са вакцинама.

− Можда ће се десити да у неком тренутку нема неке од понуђених вакцина, али свакако то неће трајати дуже, очекују се нове дозе. Вакцина има довољно, али њихов распоред није такав да свако може у сваком тренутку да добије ону вакцину коју жели. Колико ја знам наставиће се вакцинација по плану и у селима, можда ће бити коркција по датумима до пристизање нових количина вакцина. Добро је што се људи интересују за вакцину – објаснио је др Видић.

И први човек локалне самоуправе председник општине Далибор Радичевић је оценио да је одзив за вакцинацију добар, али је изразио бојазност да ће у једном тренутко морати да дође до одлагања појединих термина у неким месним заједницама.

− Можда ће морати да дође до померања вакцинације  у појединим месним заједницама, да не буде у оном термину како смо већ објавили, него да ћемо морати да одлажемо у зависности од пристиглих количина вакцине у самој општини. Ми смо упутили апел и према ресорном министарству где тражимо додатне вакцине. Вакцине ће бити, доћи ће се до сваке месне заједнице, до сваког села само не можда у оној динамици како смо првобитно планирали али трудимо се да испоштујемо. За сад има довољне количине за наредних три до четири дана, чекамо нове испоруке и на основу тога ћемо правити нове планове што ће грађани бити правовремено обавештени − каже председник Радичевић.

Према незваничним подацима од 3.100 наручених доза за подручје општине Алексинац пристигло је око 1.200 вакцина. 

Извор насловне фотографије: Црвени крст Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =