Велики Тихомир у граду на Ибру

Центар за културу и уметност Алексинац је значајан локални издавач који годишње подари љубитељима литературе више десетина наслова. Међу њима има и књига које су важне и за целу друштвену заједницу.

Светлост дана је прошле године угледала, први пут, на српском језику публикација „Цигани у Србијиˮ. Ово етнолошко истраживање је докторска дисертација академика Тихомира Р. Ђорђевића одбрањена на универзитету у Минхену 1902. године. Она је публикована, до сада, на немачком језику 1903. и 1906. године. Њени делови су објављивани и раније на српском, али дело у цилени није штампано на матерњем језику овог нашег, светски признатог етнолога, који је детињство и део радног века провео у Алексиначком Поморављу.

Ту неправду исправили су алексиначка локална самоуправа и тим издавача Центра за културу и уметност у Алексинцу, уз подршку огранка САНУ у Нишу, обезбедивши средства и издавши ово значајно дело.

Крајем прошле седмице књига је представљена у краљевачкој Народној библиотеци „Стефан Првовенчаниˮ. Алексиначку делегацију чинили су директорка ЦКУ Далиборка Стевановић и руководилац алексиначког Завичајног музеја Александар Никезић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 11 =