Већници одлучивали о ценама комуналних услуга

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници разматрало више докумената о којима се општинска влада изјашњава саветодавно, док коначну одлуку доноси Скупштина општине Алексинац. То су углавном били планови рада јавних предузећа и установа за 2021. годину чији је оснивач алексиначка локална самоуправа. Сви, осим плана Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге”, су добили зелено светло већника.

План „Комуналних услуга” мораће да иде на „дораду”, јер како је казао председавајући, актуелни председник општине Далибор Радичевић, неприхватљиво је да финансијски план комуналаца буде увећан и до 40 процента, када је одобрено повећање у јавном сектору следеће године шест одсто. Већници нису прихватили објашњење представника „Комуналних услуга” да је толики раст планиран како би се надокнадио заостатак изазван решењима буџетског инспектора од пре пар година, која су судски оспорена од стране овог јавног предузећа.

Међу питањима која су искључиво у делокругу одлучивања Општинског већа најинтересантнији су били захтеви за повећање цена комуналних услуга од стране ЈКП „Комуналне услуге” и то изношења смећа и погребних услуга. Образлажући ове захтеве представница предузећа је напоменула да су тренутно важеће цене из 2012. и да би се траженим повећањима дошло до ценовника пре његовог снижавања 2018. године. Она је још упозорила да је са проширењем територије рада дошло и до повећања трошкова пословања и најавила је губитке у овој години. За сектор погребне услуге је казала да је он и у 2019. години радио са губитком, а ове ће тај минус бити само повећан. У прилог овој тврдњи изнела је и податак да су трошкови сахране у Нишу преко 45 хиљада, а да је тражена нова цена у Алексинцу 8,5 хиљада динара.

Чланови Општинског већа су ипак подржали мишљење Одељења за комуналне и грађевинске послове Општине Алексинац да цене не треба мењати и да оне треба да остану на нивоу 2020. године, тако да нису одобрили поскупљења.

Веће је усвојило и измену Програма коришћења средства Фонда за заштиту животне средине за ову годину којим се предвиђа да се од шест милиона, 3,5 издвоји за уклањање дивљих депонија, нешто више од два милиона за пражњење посуда поред водотокова и 500 хиљада за израду пројектне документације.

Општинска влада одобрила је средства за новогодишње поклоне деци запослених у установама које су директни или индиректни корисници буџета. У Општинској управи та честитка је вредности 6 хиљада динара, а код осталих корисника сходно њиховим финансијским плановима и могућностима. Општинско веће је одобрило и Решење за службенике на положају о солидарној помоћи у висини од 40 хиљада динара. Солидарну помоћ примиће у истом износу сви на раду у Општини, а средства су обезбеђена буџетом за ову годину.

Што се тиче вансудских поравнања са оштећеним грађанима због уједа паса луталица, било је само два случаја и у оба надокнада је 23 хиљаде динара. О тачкама које су у делокругу одлучивања Скупштине општине Алексинац, а подржаних од стране Општинског већа, одборници ће се изјашњавати следеће седмице када се очекује заседање локалног парламента.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + 6 =