Већина аплицирала за субвенције, за преостале помоћ администрације

Пољопривредницима општине Алексинац у остваривању субвенција код Министарства пољопривреде помаже и локална администрација и Пољопривредно саветодавна и стручна служба Ниш.

Општина Алексинац је обезбедила техничку помоћ приликом пријаве за субвенције, која ће бити пружана на више локација све док трају рокови за поједине аграрне мере. Пољопривредници могу да се обрате у згради Општине, канцеларија број 32, и у просторијама месних канцеларија Житковац, Трњане, Тешица и Катун у периоду од 10 до 13 часова. Стручњаци ПССС Ниш дежурају у алексиначком Дому културе Галерија број 2.

На основу података које је добила наша редакција од Управе за аграрна плаћања, обнову пољопривредног газдинства са територије општинe Aлeксинaц до почетка ове седмице извршило је 3.001 пољопривредно газдинство. У истом периоду пoднeтo je 2.794 зaхтeвa зa субвeнциje. Још њих 207 није аплицирало за неку од мера на коју имају право. Рок за подношење захтева продужен је до 12. јуна.

Да је посао око пријављивања пољопривредника за субвенције већ при крају потврдио нам је и Срећко Вукашиновић, директор ПССС Ниш, који нам је указао и на неке проблеме који прате овај процес.

− Оно што је најчешће било проблематично и што се јавља као проблем јесте неисправна консент апликација где су пољопривредници узимали параметре пре пар месеци, још на почетку, а да је касније дошло до деактивације саме апликације на телефону, тако да ми ту проблем решавамо тако што издајемо нове параметре, инсталирамо нову апликацију и пољопривредници могу да приступе систему и да поднесу захтеве. И други проблем, велики, који је био са еУправом јесте активација електронског сандучета. Пољопривредници су имали имејлове који нису били исправни или из неког разлога нису били пријављени добро на еУправи. Тако да и тај проблем смо решили у сарадњи са еУправом, са њиховом ИТ службом и сваки проблем смо пријавили и у одређеном року је сандуче било доступно како би могли да поднесу захтев за  субвенције – објашњава наш саговорник.

Први човек ПССС Ниш је још и казао да ће стручне асистенције сигурно бити 12. јуна, а  ако постоји потреба и дуже.

− У сарадњи са општином договорићемо на који начин да се помаже пољопривредницима, јер ће и касније њима требати потврде о активном статусу за предају робе или тако неке ствари које ће се вадити електронским путем, тако да, наћи ћемо модус са локалном самоуправом да пољопривредници буду задовољни и да не морају да долазе до Ниша да би остварили та нека своја права − поручује директор Вукашиновић.

Према подацима којима располажемо, 2018. године у општини Алексинац било је регистровано у Трезору 4.050 пољопривредних газдинстава са подручја општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =